Aung San Suu Kyi u Kini

Mianmarska aktivistica i dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung Suu Kyi zaključila je u nedjelju povijesni posjet Kini na poziv Kineske komunističke stranke koji predstavlja prekretnicu u odnosima između Pekinga i Mianmara.

Dobitnicu Nobelove nagrade za mir 1991. primio je premijer Li Keqiang a susrela je u četvrtak u Palači naroda i predsjednika Xi Jinpinga, šefa druge svjetske sile. Ti razgovori predstavljaju novo međunarodno priznavanje mianmarske oporbene čelnice, po analitičarima. Kina je davala gotovo stalnu podršku vojnoj hunti pod kojom je mianmarska aktivistica, koja će 19. lipnja navršiti 70 godina, provela oko 20 godina u zatvoru ili kućnom pritvoru.

No, njezina stranka, Nacionalna liga za demokraciju sada se smatra velikim favoritom na parlamentarnim izborima predviđenima u studenom. Audijencija na koju je pristao Xi Jinping također je čvrsti znak upućen eliti proizašloj iz vojnog režima u Mianmaru koja se protivi promjeni klauzule Ustava koji sprječava Aun San Sui Kyi (jer je bila udana za stranca) da se kandidira na predsjedničkim izborima.

You may also like