Audiju kazna od 800 milijuna eura

Državno odvjetništvo u Muenchenu odredilo je novčanu kaznu u visini od 800 milijuna eura koju će automobilska kompanija Audi platiti zbog kršenja zakona vezanog uz manipuliranje ispušnim plinovima u dizelskim motorima svojih automobila, objavio je u utorak koncern Volkswagen.
„Audi prihvaća odgovornost i spreman je platiti kaznu“, priopćeno je iz koncerna u čijem sklopu se nalazi Audi. Državno odvjetništvo je kaznu odredilo zbog iznošenja lažnih podataka u svezi s ispušnim plinovima kod automobila na dizelski pogon tj. zbog „odstupanja od navedenih specifikacija“.

Ovime je okončan prekršajni postupak protiv automobilske kompanije iz Ingolstadta, ali ne i kazneni postupak protiv nekoliko osoba umiješanih u aferu oko manipuliranja podacima o količini štetnih tvari u ispušnim plinovima.

Predmet istrage su bili motori na dizelski pogon koji je razvio Volkswagen i u koje je bio ugrađen softver koji je trebao prikazati nižu razinu štetnih tvari u ispušnim plinovima. Koncern Volkswagen je prošlog ljeta već platio milijardu eura kazne zbog slične manipulacije oko ispušnih plinova odnosno štetnih tvari u vozilima marke Volkswagen. Odmah nakon objavljivanje visine kazne Audi je, kako je priopćeno, „osjetno“ smanjio financijsku prognozu za tekuću godinu.

You may also like

0 comments