Atenu iritira Beograd

Atinu iritira stav Srbije u vezi s Kosovom i Makedonijom, objavio je portal atinske RTV SKAI, pozivajući se na izvore u Ministarstvu inostranih poslova Grčke. Po tim izvorima, “Srbija je u poslednje vreme povukla niz neshvatljivih poteza, vršeći pritisak u Evropskoj uniji za rešavanje problema naziva Skoplja (Makedonije), ali iritirana je i informacijama o navodnom pritisku Grčke za priznavanje Kosova”, objavila je komercijalna RTV SKAI, a prenosi Tanjug.
U tekstu se kaže da je Grčka “zbog nedavnih provokativnih poteza Beograda u vezi s Kosovom i nazivom BJRM (Makedonije), uložila zvanične proteste”. U vezi s pitanjem naziva, diplomatski faktori su naglasili, prenosi SKAI, da “evropski partneri (Grčke), uprkos intervencijama Srbije, priznaju Grčkoj da na pregovore dolazi sa spremnošću za kompromis”, dok “podvlače da Skoplje treba da prevaziđe iredentistički mentalitet i da popusti krute stavove koji sprečavaju sporazumevanje”.

U vezi sa srpskim napisima o namerama Grčke u vezi s Kosovom, “izvori u Ministarstvu spoljnih poslova Grčke su objasnili da politika Atine u potpunosti predstavlja sprovođenje sporazuma potpisanih od 2000. do 2013. godine, što se godinama čini i što je u potpunosti poznato Vladi Srbije”. Izvori na koje se poziva SKAI “ukazuju da u praksi Srbija u stvari nastoji da produbi svoje odnose s Kosovom, uprkos javnoj slici koju stvara na domaćem terenu”. Izvori su objasnili da “priznavanje Kosova nije stvar ovog trenutka, i da Atina vodi svoju spoljnu politiku, upravljajući se nacionalnim interesima kao kriterijumom”.

Zvaničnici u Ministarstvu inostranih poslova Grčke su “s nezadovoljstvom ukazali da Atina sedam godina podržava kandidaturu Srbije za prijem u Evropsku uniju, iako je Beograd (svojevremeno) potrčao da prizna BJRM, na osnovu svojih uskih interesa”, piše na kraju teksta.

You may also like