Atena traži hitnu isplatu pomoći, Junker se pridružuje apelima

Grčka je u ponedjeljak zatražila od vjerovnika brzu isplatu novca u zamjenu za nedavni pomak u pregovorima, istaknuvši da “grčko gospodarstvo više nema gotova novca”.Atena mora poduzeti velike korake kako bi postigla kompromis sa svojim međunarodnim kreditorima, ali izlazak Grčke iz euro zone nije opcija, rekao je u ponedjeljak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

“Ostvareni napredak mora otvoriti vrata lakšem financiranju grčkog gospodarstva”, ocijenio je na tiskovnoj konferenciji u Ateni Gabriel Sakellaridis, glasnogovornik premijera Aleksisa Ciprasa. Po Sakellaridisovim riječima, Atena želi “zaključiti okvirni dogovor (s vjerovnicima – EU-om, MMF-om i ESB-om) do konca svibnja ili lipnja, koji će vrijediti na što dulji rok” i neće mu nužno prethoditi prijelazni dogovor. Odgovarajući na pitanje hoće li taj okvirni dogovor obuhvatiti nove pregovore o dugu, Sakellaridis je odgovorio: “Vlada će odlučiti kada će postaviti to pitanje”. Sakellaridis je priznao da “grčko gospodarstvo više nema gotova novca” i da se “uspješne reforme ne mogu provoditi dok se zemlja financijski guši”.

“Nama je najvažnije da se što prije oslobodi gotovina”, istaknuo je, spomenuvši da bi bilo najbolje da to bude “danas”. Nakon trodnevnih pregovora predstavnika Grčke i njezinih vjerovnika u Bruxellesu koji su počeli u četvrtak, predviđeni su njihovi susreti do srijede. Pregovori su protekli u nešto boljem ozračju, čini se zbog promjena u sastavu Ciprasovu izaslanstvu. I dalje nisu riješena neka važna pitanja o radnom pravu i o visini mirovina. Te su točke “crvene crte” koje se ne smiju prekoračiti, upozorila je Atena. Istječe vrijeme za isplatu zadnjih 7,2 milijarde eura što ih je EU obećao u slučaju dogovora. Ako je vjerovati članovima vlade, blagajna je prazna a Atena mora vjerovnicima u svibnju vratiti oko milijardu eura, počevši od srijede.

Grčki pregovarači i predstavnici Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda vode razgovore od četvrtka oko privremenog sporazuma o problemu grčkog duga. Svi trebaju razumjeti da je europska ekonomska i monetarna unija bila nepovratna. “Stoga,… grčki izlazak nije opcija”, rekao je Juncker. (Index.hr)