Asselborn: Frontex i u nečlanicama EU

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn izjavio je u utorak da bi pripadnici agencije Europske unije za granice mogli biti raspoređeni u zemaljama nečlanicama poput Srbije i Makedonije, dok bi članice EU-a koje nemaju vanjske granice trebale pružiti veću pomoć onima koje ih imaju.

Europska komisija želi imati ovlasti da bez poziva može rasporediti snage nove Agencije za europske granice i obalnu stražu u nekoj od članica. Trenutačno za to mora imati pristanak države. Komisija će izložiti taj plan u utorak, a njime želi ojačati Frontex s do šest puta većim brojem ljudi, kazali su dužnosnici EU-a. Jean Asselborn rekao je za njemačku radio postaju Deutschlandfunk da će biti moguće angažirati Frontex i u zemaljama koje nisu članice EU-a. “Imamo velike probleme u Srbiji i Makedoniji na primjer, i sve do sada nije bilo moguće da Frontex tamo pomogne, ali to će postati moguće”, kazao je.

Dodao je kako vjeruje da će zadaća Frontexa biti i učinkovitije provođenje deportacija. Po njegovim riječima, šengenska zona će opstati samo ako vanjske granice EU-a budu zaštićene. “Neće nam Kinezi ili Rusi slati ljude koji će kontrolirtai granice, to moraju biti Europljani… i ja bih čak rekao da bi zemlje koje nemaju vanjske granice trebale biti puno više uključene”, rekao je Asselborn.

Više od 505 tisuća migranata ušlo je u Hrvatsku od početka migracijske krize, a u utorak do 9 sati 1134, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). Od ponoći do jutros u 9 sati u Hrvatsku je ušlo 1134 migranta, a u prihvatnom centru u Slavonskom Brodu nalazilo se 14 osoba. Od početka migracijske krize u Hrvatsku je ušlo 505.196 migranata, navodi MUP koji i dalje očekuje velik pritisak izbjegličkog vala iz Srbije.

You may also like

0 comments