Assad posjetio crkvu na prvoj crti bojišnice

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad nazočio je u subotu božićnim probama zbora u drevnoj crkvi u Damasku, u blizini same crte bojišnice gdje njegova vojska vodi žestoke borbe s pobunjenicima, izvijestili su državni mediji.

Asad i supruga Asma posjetili su tijekom noći crkvu Naše Gospe od Damaska, gdje je sirijski čelnik razgovarao s članovima zbora te potom sjeo pokraj oltara i poslušao recital božićnih pjesama. Područje oko crkve, koja se nalazi u starom dijelu grada, u petak je bilo pogođeno minobacačkom vatrom. Crkva se nalazi tek dva kilometra od Džobara, četvrti u istočnom predgrađu Guti, koje je pod kontrolom pobunjenika i koje je u već duže vrijeme meta snažnih zračnih napada. Pobunjenici iz tog dijela često gađaju rezidencijalne dijelove središnjeg dijela Damaska.

Više istraga je pokrenuto nakon što je u zračnim udarima koalicijskih snaga predvođenih SAD-om na ciljeve Islamske države (IS) poginulo devet vojnika iračke regularne vojske, javljaju u subotu agencije.

Iračke snage pogreškom su se našle na meti koalicijskih zračnih udara tijekom sukoba s borcima IS-a u petak južno od Faludže, kada je živote izgubilo devet iračkih vojnika. “Ministarstvo je osnovalo istražni odbor kako bi se utvrdili uzroci zbog kojih su koalicijski zrakoplovi bombardirali jedinice iračke vojske nedaleko od Faludže u zapadnom Iraku”, priopćio je irački ministar obrane Khaled al-Obeidi.

Američko središnje zapovjedništvo je u petak priopćilo kako je moguće da je u jednom od njihovih zračnih udara poginulo deset iračkih vojnika, ističući da je koalicija “u potpunosti predana pružanju sigurnosti naših iračkih partnera, dok istovremeno nastavlja akcije usmjerene prema uništenju zajedničkih neprijatelja”. Američka vojska je nakon pogibije iračkih vojnika u prijeteljskoj vatri također pokrenula istragu.

Posljednjih tjedana, Irak je uz zračnu potporu koalicije pojačao vojno djelovanje kako bi potisnuo IS iz područja koja je ta sunitska džihadistička skupina zauzela u zapadnoj pokrajini Anbar. IS je u svibnju zauzeo glavni grad pokrajine Ramadi.

You may also like

0 comments