Home Ekonomija Asfalt kao stvar prošlosti, nove ceste su od plastike?

Asfalt kao stvar prošlosti, nove ceste su od plastike?

by admin

Nizozemska građevinska kompanija VolkerWessels namjerava uskoro graditi “Plastičnu cestu”, a prototip ovakve ceste trebao bi biti izgrađen u Rotterdamu. Nizozemska je inače jedna od država s najvećim stupnjemrecikliranja otpada, a više od polovine otpada u ovoj zemlji se reciklira.

Nakon što je kompanija VolkerWessels objavila kako planira graditi plastičnu cestu, gradske vlasti Rotterdama zainteresirale su se za ideju te su ponudile lokaciju na kojoj bi se gradio prototip ceste. Prema pisanju Guardiana, prototip “Plastične ceste” ustvari će biti biciklistička staza, a za njenu izgradnju bit će potrebno tri godine. Cesta će se graditi od plastičnih blokova koji će se kasnije sklapati po principu Lego kockica. Montažne ceste bi se proizvodile u tvornici, prevozile na mjesto ugradnje i tamo sastavljale. To bi trebalo smanjiti vrijeme cestogradnje, što bi smanjilo i vrijeme blokiranja Prometa.

Također, blokovi imaju i otvoren prostor ispod tako da se mogu provoditi različite cijevi i kablovi kako se ne bi kopala cesta. VolkerWessels na svojim internet stranicama tvrdi da plastika može izdržati temperature od -40°C do 80°C, te da je otporna na koroziju. Uz to, kompanija tvrdi da je “PlasticRoad” idealan za ceste koje idu preko strukturno slabog terena, poput močvarnog ili pješčanog tla. “Ovo je sve još uvijek samo ideja na papiru, sljedeći korak bio bi sagraditi i testirati blokove u laboratoriju, da provjerimo jesu li  sigurni u mokrim i kliskim uvjetima i slično”, komentira Rolf Mars, direktor projekta u VolkerWasselsu.

Projekt je ambiciozan i možda bude trebalo više godina dok ne saznamo je li je montažna plastika dobar materijal za ceste i može li zamijeniti tradicionalni asfalt.

Related Posts