Asad obećao učiniti sve kako bi primirje uspjelo

Sirijski presjednik Bašar al-Asad je u razgovoru za njemačku državnu televiziju ARD, čiji su dijelovi objavljeni u utorak, obećao da će ispuniti svoje obveze kako bi primirje funkcioniralo.

“Obavit ćemo ono što ovisi o nama kako bi to funkcioniralo”, rekao je Asad u razgovoru koji će u cijelosti biti objavljen u utorak navečer, u kojem također predlaže potpuni oprost i povratak u civilni život oporbenim borcima koji polože oružje.

U vezi primirja je rekao da su ga “teroristi odmah prekršili”. “Sirijska vojska se suzdržala svih odgovora kako bi sporazumu povećala izglede za preživljavanje. No, Sve ima granice. To ovisi o drugoj strani”, upozorio je.

Sirijski predsjednik je rekao da želi dati potpuni oprost oporbenim borcima koji polože oružje. “Meni je, pravno i ustavno, na temelju interesa sirijskog naroda i načela koja su na snazi u cijeloj državi, najvažnije da državljanima nije dopušteno posjedovati vatreno oružje ni nanositi štetu ljudima i imovini”, rekao je Asad.

On je “humanitarnom katastrofom” ocijenio stanje sirijskog naroda i zanijekao da njegove postrojbe sprečavaju isporuku namirnica i lijekova u područja koja kontrolira oporba. “Kako bismo spriječili isporuku namirnica u ta područja kad ne uspijevamo spriječiti isporuku oružja?”, pitao je.

Primirje od subote između režima i njegovih protivnika uglavnom se poštuje, iako su primijećena kršenja. Džihadistički pokreti Islamska država ( IS) i Front al-Nusra su isključeni iz prekida neprijateljstava i dalje su na meti napada režima, Rusije i međunarodne koalicije koju vodi Washington.

Rusko ministarstvo obrane i dalje ne napada područja Sirije gdje umjerena oporba poštuje primirje, izvijestila je agencija Interfax u utorak. Ukupno je zabilježeno 15 slučajeva kršenja primirja u Siriji u posljednja 24 sata, prenosi Interfax ruske vojne podatke.

You may also like

0 comments