Artur Mas još nema dovoljno parlamentarnih glasova za predsjednika Katalonije

Dosadašnji predsjednik Katalonije i član pobjedničke koalicije na nedavno održanim izborima Artur Mas ni drugi put nije dobio potreban broj glasova u parlamentu koji bi ga vratili na mjesto predsjednika te pokrajine na sjeveroistoku Španjolske.

Podršku su mu dala 62 člana koalicije „Zajedno za Da“, koja se zalaže za nezavisnost od Španjolske, dok su protiv bila 73 zastupnika ostalih stranaka. Mas, 59-godišnji predsjednik stranke desnog centra, Demokratske konvergencije Katalonije (CDC) očekuje potporu antikapitalističke Kandidature narodnog jedinstva (CUP), koja je na izborima u rujnu dobila 10 zastupničkih mjesta i koja traži proglašenje samostalne katalonske republike.

Ukoliko se „Zajedno za Da“ i CUP ne dogovore do 13. siječnja, u Kataloniji će se održati novi izbori. Mas je ponudio u četvrtak desetomjesečno razdoblje u kojem bi CUP mogao srušiti njegovu vladu ako ona ne ispuni obećanja, a također je predložio i stvaranje vlade s tri potpredsjednika s ciljem smanjivanja uloge predsjednika. No CUP je to odbio. Glasnogovornik ljevičarske stranke poručio je ipak kako „rasprava još uvijek nije gotova“ i kako je „učinjen napredak“. Prvi put su službeno odbili Masa u utorak.

Artur Mas je bio predsjednik Katalonije od 2012. do izbora održanih 27. rujna ove godine. U ponedjeljak je, pak, katalonski parlament usvojio rezoluciju za pokretanje razdruživanja od Španjolske za 18 mjeseci, za koju su glasovala 72 od 135 zastupnika. Španjolska vlada je uložila žalbu Ustavnom sudu u kojoj se nalaze imena 21 osobe. Središnja konzervativna vlast u Madridu poručuje kako će svim legalnim sredstvima braniti cjelovitost Španjolske. Parlamentarni izbori u zemlji održavaju se 20. prosinca.

You may also like