Arte prekinuo suradnju s poljskom javnom televizijom

Francusko-njemačka mreža Arte objavila je u petak da prekida suradnju s poljskom javnom televizijom TVP-om, s kojom je od 2001. redovito surađivala na proizvodnji programa, nakon novog spornog zakona o javnim medijima u Poljskoj.

“Daljnje suradnje neće biti sve dok Arte ne bude siguran da su u Poljskoj zajamčeni sloboda govora, medijski pluralizam i neovisnost javne televizije”, piše mreža u priopćenju. “Iskreno žalimo zbog ove odluke, naša suradnja s Poljskom bila je iznimno važna za našu mrežu”, ističu Peter Boudgoust, predsjednik Artea i Anne Durupty, njegova zamjenica, u elektroničkoj poruci upućenoj ravnatelju TVP-a Jaceku Kurskom. “Nadamo se da ćemo u narednim mjesecima opet tijesno surađivati s TVP-om”, dodaju.

Arte od 2001. surađuje s TVP-om na temelju ugovora o suradnji u okviru “svoje zadaće na polju proizvodnje i emitiranja kvalitetnog programa u Europi”. Takvu suradnju je uspostavila s mnogim javnim mrežama. Poljska konzervativna vlada je uvela niz spornih reformi, među kojima je i zakon o javnim medijima prihvaćen krajem prosinca 2015. kojim se javni radio i televizija zapravo podvrgavaju kontroli izvršne vlasti i koji joj je omogućio smjenu čelnika radija i televizije.

Te reforme, koje su osudile mnoge međunarodne organizacije, zabrinjavaju i europske vlasti koje su pokrenule predistragu, što je prvi korak u dosad neprimijenjenoj europskoj proceduri koja treba jamčiti poštovanje pravne države u zemljama članicama.

You may also like

0 comments