Armenija se povlači iz pregovora s Turskom zbog negacije genocida

Erevan – Armenija je u ponedjeljak objavila da se povlači iz procesa ratifikacije povijesnih sporazuma potpisanih 2009. s Turskom, osudivši ‘nedostatak političke volje’ Ankare za normalizacijom međusobnih odnosa.

‘Utvrdio sam da postoji nedostatak političke volje turske vlade i stoga sam iz parlamenta povukao povijesne mirovne sporazume s Turskom’, izjavio je armenski predsjednik Serge Sarkissian u pismu predsjedniku parlamenta. Dvije su zemlje 10. listopada 2009. u okviru protokola iz Zuericha potpisale sporazume o uspostavi diplomatskih odnosa i otvaranju kopnene granice kako bi premostile naslijeđe masovnih likvidacija Armenaca od strane Osmanskog carstva.

Armenija, zemlja s 3,2 milijuna stanovnika, bliži se 100. godišnjici pokolja nad Armencima, no iako Turska priznaje da je u sukobu od 1915 do 1917. poginuo veliki broj kršćanskih Armenaca, niječe da se radi o genocidu s 1,5 milijuna ubijenih. Erevan optužuje Ankaru i da pokušaje normalizacije odnosa želi vezati uz sukob između Armenija i Azerbajdžana oko Nagorno Karabaha, azerbajdžanskog teritorija naseljenog većinskim Armencima.

You may also like