Argentinski sud želi plijeniti imovinu naftnih kompanija na Faklandima

Uoči listopadskih izbora u Argentini padaju sve teže riječi, a jedna je sutkinja u subotu zatražila da se zaplijeni imovina naftnih kompanija koje buše na spornim Falklandskim otocima, piše Croenergo.

Lilian Herraez, savezna sutkinja iz Ognjene zemlje, zapovjedila je zapljenu 156 milijuna dolara, čamaca i druge imovine, objavila je argentinska državna novinska agencija Telam. Riječ je o imovini kompanija Premijer Oil, Falkland Oil and Gas, Rockhopper Exploration, Noble Energy i Edison International, a nije jasno kako bi Argentina mogla provesti tu sudsku odluku pa se očekuje da će ostati uglavnom simbolična.

Izvor upoznat sa situacijom rekao je u subotu da te kompanije uglavnom ne idu u argentinske teritorijalne vode niti u Argentini drže neka sredstva. Argentina Falklande zove Malvinima i tvrdi da su njezini, a 1982. je zbog njih ratovala s Velikom Britanijom i u tome ratu izgubila. Riječ je o otočju 700 km od obale Ognjene zemlje, na kojem živi oko tri tisuće stanovnika koji uglavnom žele ostati britanski prekomorski teritorij. U zadnje vrijeme raste napetost oko Falklanda jer su otkrivena nalazišta nafte. Argentina je obećala da će spor rješavati diplomatskim putem, ali oko izbora političari obično počnu žestoko govoriti o tome pitanju.

You may also like