Argentina postigla sporazum sa skupinom kreditora

Argentina je postigla sporazum sa skupinom kreditora kojim bi se mogla riješiti skupna tužba povezana s argentinskim nepodmirivanjem financijskih obveza iz 2002., objavio je sudski supervizor.

Nagodba je načelno “u okviru brojčanih vrijednosti” koje je Argentina predložila u ponudi iznesenoj početkom veljače, kazao je njujorški odvjetnik Daniel Pollock, inače sudski imenovan supervizor nagodbe.

Koliko je točno vlasnika argentinskih obveznica obuhvaćeno nagodbom u skupnoj tužbi bit će poznato za nekoliko tjedana, dodao je Pollock. Oni koji pristanu na ponudu dobit će cijeli iznos glavnice i 50 posto kamata na tu glavnicu, pojašnjava on.  Argentina je početkom veljače predložila kreditorima isplatu 6,5 milijardi dolara u sklopu nagodbe. Pollock tumači da je uvjet za nagodbu bilo zeleno svjetlo argentinskog parlamenta i ukidanje blokada argentinskih računa koje je tijekom postupka uveo američki sudac Thomas Griesa.

Sudski supervizor izrazio je nadu da će se i drugi vlasnici obveznica nagoditi s argentinskim vlastima. Dva od šest vlasnika najvećih iznosa duga već su prihvatila argentinsku ponudu, kazao je njujorški supervizor. Ona predstavlja popust od 27,5 do 30 posto u odnosu na potraživani iznos od ukupno devet milijardi dolara. “To pokazuje da je prijedlog dobar i da nastavljamo napredovati u dobrom smjeru. Nadamo se da će idućih dana biti postignuto još nagodbi”, kazao je izvor u argentinskom ministarstvu financija.

Među istaknutim kreditorima koji su pokrenuli individualne parnice ponudu nisu prihvatili NML Capital Ltd i Aurelius Capital Management LP u vlasništvu Elliott Managementsa. Oni nisu prihvatili ni argentinsko restrukturiranje duga iz 2005. i 2010. godine, koje je rezultiralo reprogramiranjem 92 posto duga i otpisom više od 70 posto prinosa. Kreditori su inače pokrenuli nekoliko skupnih tužbi i jučerašnjom je nagodbom riješena samo jedna od njih.

You may also like

0 comments