Arbitražni sud će nastaviti dalje po kratkom postupku

Arbitraža o granici između Slovenije i Hrvatske nastavlja se čim slovenska strana u roku od 15 dana imenuje novog arbitra koji će zamijeniti Jerneja Sekoleca koji je dao ostavku predsjedniku suda”. Tako se – nakon dan i pol šutnje – jučer poslijepodne napokon oglasio Stalni arbitražni sud u Haagu.

U tih se dan i pol odvijala politička i pravosudna drama u obje države: od oštrih reakcija hrvatske strane i najava kako je moguće da Hrvatska istupi iz arbitraže, do najave Vlade da će sazvati izvanrednu sjednicu Sabora, preko priznanja slovenske strane da su snimke koje je Večernji objavio točne te zahtjeva oporbe da ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i Vlada daju ostavku, da bi naposljetku – kao konačno priznanje krivnje – pale ostavke slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i slovenske agentice pred sudom Simone Drenik, prennosi Večernji list.

No Arbitražni sud ostaje potpuno neimpresioniran i priznanjem slovenskog dvojca koji su – u transkriptima i audiosnimkama koje je objavio Večernji – diskutirali o povjerljivim podacima sa suda, stavovima sudaca te dogovarali taktike kako utjecati na suce ili pak arbitrima ugurati nove dokumente nakon što je spis zaključen.

Iz Haaga dolazi vijest da postupak teče dalje kao da se apsolutno ništa nije dogodilo te kao da nije narušen integritet te nepristranost suda i arbitara. Formalno, točno jest da se u Arbitražnom sporazumu Slovenije i Hrvatske kaže da “ako prije ili poslije početka postupka dođe do upražnjenja nekoga od mjesta zbog smrti, nesposobnosti ili ostavke člana, isto će biti popunjeno u skladu s postupkom opisanim za izvorno postavljenje”, odnosno u roku od 15 dana.

Ovakvim stavom Arbitražni je sud izjednačio – slikovito – odstupanje suca zbog, primjerice, bolesti i odstupanje nakon što je utvrđeno da je ozbiljno kršio pravila i utjecao na druge arbitre pa su tako i oni uvučeni u loše rabote. Postojala je i mogućnost ponavljanja postupka, ali nju sud nije iskoristio. Naime, procedura na sudu vodi se Fakultativnim pravilima za rad Arbitražnog suda. Ona reguliraju i situaciju odstupanja arbitara, u članku 14. kaže se da u se slučaju arbitraže s jednim arbitrom postupak ponavlja. Ako je riječ o arbitraži s više arbitara (kao što je ovaj sa Slovenijom i Hrvatskom), a jedan se arbitar povuče, sud ima diskrecijsko pravo odlučiti hoće li postupak početi ispočetka ili se jednostavno nastaviti dalje.

You may also like