Arapska liga traži istragu nasilja u pojasu Gaze

Glavni tajnik Arapske lige zatražio je u četvrtak “međunarodnu istragu” o “zločinima” izraelskih snaga u Pojasu Gaze, a palestinski ministar vanjskih poslova predložio da arapske zemlje povuku na konzultacije svoje veleposlanike iz SAD-a zbog preseljenja američkog veleposlanstva u Jeruzalem, prenose agencije.

Izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova Arapske lige u Kairu, organiziran na zahtjev Saudijske Arabije, posvećen je “izraelskoj agresiji nad palestinskim narodom” i preseljenju američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Izraelske snage ubile su u ponedjeljak najmanje 60 palestinskih prosvjednika i ozlijedile 2500 tijekom prosvjeda kod granice između Izraela i Pojasa Gaze, na dan svečanog otvaranja američkog veleposlanstva.

Visoki dužnosnik Hamasa Salah al-Bardaouil je izjavio u srijedu da velika većina Palestinaca, njih 50, ubijenih ovog tjedna u prosvjedima i sukobima s izraelskom vojskom u Pojasu Gaze pripada islamističkom pokretu koji upravlja tom enklavom.

Izraelska vojska optužuje Hamas, koji je na popisu terorističkih organizacija SAD-a, EU-a i mnogih drugih zemalja, da je iskoristio trenutak da bi u masu okupljenih ubacio naoružane muškarce i postavila eksplozivne naprave duž granice.

“Preseljenjem američkog veleposlanstva u okupirani Jeruzalem svjedočimo flagrantnom kršenju međunarodnog prava i legitimiteta”, rekao je glavni tajnik Arapske lige, Ahmed Aboul Gheit, osuđujući “neviđeno korištenje sile protiv nenaoružanih palestinskih civila”, prenosi France Presse.

Izrael se brani da je morao zaštiti sigurnosnu ogradu na granici i spriječiti ubacivanje Palestinaca na izraelski teritorij.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki predložio je da bi arapske zemlje trebale povući svoje veleposlanike iz SAD-a zbog preseljenja američkog veleposlanstva u Jeruzalem.

“Nema ništa lošeg u tome da arapske zemlje zajedno povuku svoje veleposlanike iz Washingtona u svoje prijestolnice na konzultacije”, rekao je Maliki.

Dodao je da bi arapske zemlje trebale također pozvati američke veleposlanike na razgovor kako bi ih “podsjetile da Arapi odbacuju preseljenje američkog veleposlanstva u Jeruzalem.”

Podsjetio je da su arapske zemlje na prethodnim summitima dogovorile da će prekinuti veze s bilo kojom zemljom koja preseli svoje veleposlanstvo u Jeruzalem, prenosi Reuters.

You may also like

0 comments