Arapska liga i EU biraju suradnju umjesto sukoba

Summit protiv terorizma.
Čelnici zemalja članica EU-a i Arapske lige okupili su se u nedjelju u Sharm el Sheikhu na dvodnevnom summitu, prvom sastanku na toj razini u povijesti ovih dviju organizacija.

“Ovaj prvi summit predstavlja iskorak u smislu razine komunikacije ove dvije organizacije. Glavne teme bit će pitanje migracija, pitanje razvojne politike, sigurnosti kao i unapređenje gospodarske i sigurnosne situacije. Očekujemo da se na ovom sastanku konstatiraju svi oni problemi koji trenutačno okupiraju ne samo ovaj dio svijeta, nego i svijet uopće. Za nas kao jednu od članica EU-a izrazito je važno da u partnerstvu sa zemljama Arapske lige nastojimo spriječiti proces nezakonitih migracija”, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković po dolasku na summit.

“Današnji sastanak je poseban jer je prvi na kojem se europski i arapski čelnici okupljaju u ovom formatu. Naša je suradnja sada potrebnija više nego ikad i potrebno nam je još snažnije partnerstvo u današnjem svijetu”, rekao je u uvodnom obraćanju predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji supredsjedava sastankom zajednom s domaćinom, egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem.

“Blizina i međuovisnost traže od nas se zajednički suočimo sa zajedničkim izazovima i iskoristimo stvarnu prigodu koju su na dali zemljopis, zajednička povijest i slični interesi. Postoje dva načina koegzistencije: suradnja ili sukob. Mi biramo suradnju”, rekao je Tusk.

Egipatski predsjednik pozvao je na snažniju borbu protiv terorizma. “Opasnost terorizma proširila se širom svijeta poput opasne kuge”, rekao je al Sisi. “Danas trebamo više nego ikad surađivati u borbi protiv te opasnosti, ujedinjeni se suprostaviti toj kugi koju drukčije ne možemo nazvati”, dodao je.

Preko 20 godina se pokušavao organizirati summit zemalja EU-a i Arapske lige, ali bez uspjeha, što je prilično neobično s obzirom da EU ima redovite sastanke sa svim vrstama partnera od Latinske Amerike do Azije.

Čelnici EU-a dogovorili su summit u Egiptu još u rujnu prošle godine na svom neformalnom summitu u Salzburgu s ciljem potvrđivanja odlučnosti dviju organizacija da surađuju na nizu pitanja od uzajamnog interesa.

You may also like

0 comments