Aramcov IPO napunio pustinjski Davos

Dinamično odredište?
Politički dužnosnici i poslovni čelnici ponovo su se u utorak u velikom broju okupili na investicijskom samitu u Rijadu koji je prošle godine obilježio bojkot zbog ubojstva kritičara saudijskog režima Džamala Kašodžija.

Cilj je trodnevnog skupa promovirati Saudijsku Arabiju kao dinamično odredište za investicije a organizatori najavljuju 300 sudionika, uključujući indijskog premijera Narendru Modija, brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, jordanskog kralja Abulaha II i četiri afrička čelnika.

Iz SAD-a stižu ministar financija Steven Mnuchin, ministar energetike Rick Perry i posebni savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa Jared Kushner. Među poslovnim čelnicima organizatori izdvajaju direktore stabilizacijskih fondova Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Singapura i Rusije, koji spadaju među najveće u svijetu.

Veliki broj gostiju trebao bi rehabilitirati globalni imidž saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salamana, okaljan prošlogodišnjim ubojstvom novinara Džamala Kašodžija. Kašodžijevo ubojstvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu bilo je okidač za tešku krizu u vodećem izvozniku sirove nafte u svijetu, potaknuvši niz poslovnih i političkih vođa da u posljednjem trenutku otkažu sudjelovanje na skupu.

Ove godine Saudijci su uspjeli ponovo privući veliki broj gostiju budući da je zgražanje javnosti zbog ubojstva u međuvremenu izblijedilo. Banke i savjetodavne tvrtke iz cijelog svijeta žele dio kolača koji im nudi inicijalna javna ponuda (IPO) saudijskog državnog naftnog giganta Aramcoa, najprofitabilnije tvrtke na svijetu. Rijad želi uvrstiti u burzovnu kotaciju jedan do dva posto udjela u Aramcou, vrijednih više od 20 milijardi dolara.

Analtičari procjenjuju ukupnu vrijednost saudijskog naftnog diva na 1.500 do 2.000 milijardi dolara. Izvori tvrde da Aramcov izvršni direktor Amin Nasser nije danas sudjelovao na FII-ju zbog sastanka s investitorima uoči IPO-a, koji bi mogao početi 3. studenog.  Iz kompanije su na upit Reutersa da potvrde tu informaciju odgovorili da načelno ne komentiraju špekulacije i glasine.

Prema izvješću televizijske kuće Al-Arabiya, koja se poziva na neimenovane izvore, cijena dionice bit će objavljena 17. studenog a knjiga upisa bit će otvorena 4. prosinca. U međuvremenu je čelnik ruskog stabilizacijskog fonda RDIF-a izjavio da rade na osnivanju konzorcija koji bi sudjelovao na IPO-u.

You may also like

0 comments