Anton Kliman: Turizam je uređen resor, treba smanjiti PDV

Ministar turizma Anton Kliman ocijenio je u ponedjeljak na primopredaji s prethodnikom Darkom Lorencinom, da je turizam uređen resor te izrazio nadu u njegove još bolje buduće rezultate.

“Mi smo zaista danas kvalitetno počeli primopredaju, vrlo sam zadovoljan, to pokazuje da je ovo uređen resor, kao što sam i komunicirao sve ove dane. Po mojoj ocjeni i po ocjeni javnosti, ovo je bio najuređeniji resor u Vladi, rekao je Kliman. Dodao je kako je to poticaj za nastavak rada i ostvarivanje još boljih rezultata.  “Nadamo se da će se sve ono što je dobro napravljeno i dalje razvijati. Znate da je turizam dinamična grana industrije i moramo jako pažljivo s njim, jer je naš BDP ovisan o turističkom proizvodu”, rekao je Kliman.

Smatra da trenutna situacija traži prisustvo na svim tržištima. “Situacija u Europi je ovakva kakva je, rekao bih da nam možda puše vjetar u leđa”, kaže Kliman, najavljujući kako će se možda već u prvoj godini nakon “epohalnog rezultata” u turizmu, dogoditi još bolji. Nakon primopredaje, po njegovim riječima uslijedit će razgovori sa strukovnim turističkim udrugama, a jedna od tema bit će smanjenje PDV-a. “Mi imamo jedan svoj cilj koji je smanjenje PDV-a, u kojem obujmu vidjet ćemo, sve se mora iskomunicirati s Ministarstvom financija. Naš plan je da idemo što je moguće niže jer direktno smanjenje (stope PDV-a) na usluge ne utječe na budžet u onom smislu kao što je kad se proizvodi manje oporezuju”, kaže ministar turizma. “Mislim da tu ima još prostora, s 2 ili 3 posto mogli bismo biti zadovoljni u jednom sljedećem razdoblju”, dodao je.

Kaže i kako je od premijera Oreškovića dobio “domaću zadaću” vidjeti gdje se može kratkoročno potaknuti investicije.  Bivši ministar Darko Lorencin smatra da je resor u redovitom stanju te kaže da će obaviti detaljnu primopredaju kako bi Kliman odmah mogao nastaviti raditi.  “Takoreći, sezona je pred vratima, glavna sezona reklamiranja sada je u tijeku, slijede neki bitni sajmovi. Sve ide redovitim tijekom. Danas, a ovisno o potrebi i sljedećih dana, stojim na rspolaganju”, rekao je Lorencin.

You may also like

0 comments