Antoljak: Pametna regulativa povećala bi punjenje proračuna, ali i poslovni rejting

Iz Europske komisije najavljuju proceduru korekcija, a DZS je priopćio kako je sukladno očekivanjima rast BDP-a usporio na do 1.9 posto. Istovremeno su objavljene smjernice proračuna koje su mnoge iznenadile. Za komentar svega toga smo upitali Vedrana Antoljaka, glavnog partnera iz tvrtke Sense Consalting.

„Volio bih da se vide konkretnije uštede u proračunu. Postoji informacija kako su samo dva ministarstva predstavila manji proračun za ovu godinu, ministarstvo gospodarstva i ministarstvo branitelja. Možda ih se pojavi još. Ono što ovdje nedostaje su snažnije reforme koje su se najavljivale, tako da nitko ne vidi da će se  dogoditi značajnija promjena za gospodarstvo“, rekao je Antoljak.

Upitali smo kakve reforme bi se trebale načiniti s obzirom da se nije zahvatilo u rashodovnu stranu proračuna, niti u ovim smjernicama, a niti u najavama za sljedeću godinu.

„Gledajte, imamo sve više umirovljenika, demografija nam je katastrofa i dugoročni problem naše ekonomije. Nismo Spartanci pa da se rješavamo ljudi koji su zbog raznih životnih situacija korisnici proračuna. Međutim, ono što bismo odmah mogli napraviti je reforma administrativnog opterećenja. Prošla vlada je dio toga započela, međutim to su bili piloti. Udruga Lipa te je stvari nedavno predložila pod zajedničkim nazivnikom Pametna regulativa CROFIT“, objašnjava Antoljak.

Kako će nam to pomoći?

„Ne radi se ovdje o proračunskoj politici nego inicijativi kako hrvatske propise i procedure učiniti razumljivijim, jednostavnijim i povoljnijim za tvrtke. Smanjenjem administrativnog opetrećenja bi se oslobodilo vrijeme poslodavcima tj. poduzetnicima od raznih besmislenih administrativnih obveza te oslobodilo njihovo vrijeme za razvoj poslovanja i stvaranje novih vrijednosti. Naša vlada je deklarirala kako su im poslovni rejtinzi na prvom mjestu djelovanja, a ova bi Pametna regulativa u istom trenu utjecala na poboljšanu poziciju Hrvatske na  ljestvici Doing Businessa. Investitori se vode upravo takvim ljestvicama. Primjera je mnogo, od Austrije, preko Estonije i Makedonije, sve do Vijetnama“, zaključio je Antoljak.

You may also like

0 comments