Home Europska unija Anto Nobilo: Stjepana Đurekovića ubio je KOS, danas će svjedočiti Vanja Špiljak

Anto Nobilo: Stjepana Đurekovića ubio je KOS, danas će svjedočiti Vanja Špiljak

by admin

Odvjetnik Josipa Perkovića Richard Beyer je na početku ročišta u ponedjeljak zatražio da se pozove kao svjedok Milan Damjanović, bivši pukovnik JNA i djelatnik vojne obavještajne službe KOS jer obrana smatra da Damjanović posjeduje saznanja koja dokazuju da je Stjepan Đureković ubijen po nalogu KOS-a zbog njegovih saznanja o podzemnom vojnom aerodromu Željava i vojnim naftnim rezervama INA-e te da shodno tomu Josip Perković i Zdravko Mustač s ubojstvom nemaju veze s obzirom na to da su djelovali unutar Službe državne sigurnosti.

“Već iz Damjanovićevog životopisa se da zaključiti kako se radi o vjerodostojnom svjedoku”, ustvrdio je odvjetnik Beyer. Pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu u ponedjeljak je nastavljen proces protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača zbog optužbe suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu pored Münchena.

Kao prvi svjedok se u ponedjeljak treba pojaviti Zdravko Borojević, osoba povezana s Vinkom Sindičićem, bivšim djelatnikom Službe državne sigurnosti i jednom od mogućih krunskih svjedoka u ovom procesu. Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster je obraćajući se optuženom Mustaču kritizirao činjenicu da se Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat nenajavljeno pojavila u sudnici u Zagrebu iz koje je video vezom svjedočio Josip Manolić. “Sud u Zagrebu je u tom slučaju bio samo produžena sudnica ovog suda u kojem o tomu tko smije nazočiti suđenju a tko ne odlučujem ja”, rekao je Dauster.

U ponedjeljak poslijepodne bi trebao svjedočiti Vanja Špiljak, sin bivšeg predsjednika Predsjedništva SFRJ Mika Špiljak. Optužnica u ovom procesu polazi od toga da je Stjepan Đureković, koji je početkom osamdesetih obavljao visoke dužnosti u državnoj naftnoj kompaniji INA i koji je ubijen upravo kako bi bile prikrivene navodne malverzacije Vanje Špiljka oko prodaje nafte. Nalog za ubojstvo je, kako se navodi u optužnici, dao Vanjin otac Mika kako saznanja o gospodarskom kriminalu u koji je upleten njegov sin ne bi ugrozila njegovu političku karijeru.

Na kraju današnjeg ročišta bi trebala svjedočiti i jedna djelatnica bavarske policije koja je radila na slučaju otmice bivšeg djelatnika Luke Sekule kojeg je 2008. oteo Vinko Sindičić. Saznanja oko ove otmice i vjerodostojnosti predviđenog svjedoka SIndičića, trebao je dati i svjedok Borojević koji se danas nije pojavio.

Related Posts