Antiestablishement vlast u Španjolskoj?

Socijalistička radnička stranka Španjolske (PSOE) i stranka centra Građani postigle su sporazum tjedan dana prije parlamentarnog glasovanja o novoj španjolskoj vladi,no da preuzmu vlast trebat će im podrška ostalih stranaka koje kritiziraju najnoviji savez. Stranka lijevog centra PSOE sa 90 zastupnika i Građani sa 40 osvojile su drugo i četvrto mjesto na izborima održanima prije dva mjeseca.

U potpisanom dokumentu pod nazivom „Sporazum za vladu reformi i napretka najavljene su promjene zakona u obrazovanju, kulturi, tržištu rada ali je i naznačeno da Španjolska mora ostati cjelovita ne dopuštajući u regiji Kataloniji referendum o nezavisnosti.

PSOE i Građani sa ukupno 130 od 350 mjesta u parlamentu moraju pridobiti ostale stranke kako bi vođa PSOE-a Pedro Sánchez postao premijer. On će se idući tjedan u parlamentu predstaviti kao novi premijer nakon čega će uslijediti glasovanje uoči kojeg očekuju podršku ili barem suzdržanost ostalih stranaka.

Ovaj sporazum otvoren je svima. Nikoga ne isključuje, istaknuo je Sánchez u srijedu na novinskoj konferenciji. No stranke s ljevice i desnice odgovorile su da ga neće podržati čime bi mogao propasti prvi pokušaj formiranja vlade nakon najneizvjesnijih izbora u posljednja 35 godina. Nećemo podržati ovaj sporazum. Zato jer mi imamo bolji program, jer smo pobijedili na izborima i zato što namjeravaju poništiti sve što smo napravili u posljednje četiri godine, izjavio je tehnički premijer Mariano Rajoy.

Njegova Narodna stranka desnog centra osvojila je na izborima 123 mjesta no ostale stranke jenisu podržale čime nije osigurala 176 zastupnika, odnosno više od polovice mjesta u parlamentu. Rajoy je nudio stvaranje velike koalicije sa PSOE-om i Građanima no Sánchez je to odbijao.

PSOE je zadnjih dana pregovarao i sa Podemosom, trećeplasiranom strankom sa 69 zastupnika koja je inzistirala na mogućnosti održavanja referenduma u Kataloniji. Podemos, koji se protivi zajedničkoj koaliciji s Građanima, poručio je da neće podržati najnoviji sporazum. Pregovori stranaka nastavljaju se ovaj tjedan.

You may also like

0 comments