Anti establishement glasovi na prvim predizborima u SAD-u

Republikanac Donald Trump i demokratski senator iz Vermonta Bernie Sanders okoristili su se ljutnjom radničke klase i uvjerljivo pobijedili na predizborima u New Hampshireu na kojima je zabilježen ogroman odaziv brača diljem države, javljaju u srijedu američki mediji.

Ovaj uspjeh dvojice kandidata, stranačkih autsajdera, pokazatelj je nezadovoljstva političkim establišmentom u Americi, smatraju analitičari. Trump, bogati poslovni čovjek koji je impresionirao mnoge republikance i užasnuo druge svojim izražavanjem i imidžom, ubire plodove rasipanja glasova među velikim brojem ‘tradicionalnih’ republikanskih kandidata. Prema izlaznim anketama, najviše je glasova dobio od birača koji su zabrinuti zbog ilegalne imigracije, ekonomskih previranja i prijetnje terorističkim napadima u SAD-u.

Rezultati iz više od 90 posto izbornih jedinica pokazali su da je Trump dobio 35 posto glasova, a dalekom drugom mjestu je senator iz Ohia John Kasich sa 16 posto. Na demokratskoj strani, Sanders je dobio 60 posto glasova, a Hillary Clinton ostala je na 39 posto. Sandersova pobjeda pokazuje i snažno i bolno odbijanje Hillary Clinton među biračima, unatoč tome što je ponudila političke ideje koje su se činile bliskima umjerenoj politici te države. Sanders, koji sa svojom liberalnom agendom ima široku podršku među mladima, uspio je međutim proširiti svoju biračku bazu, a bivšu državnu tajnicu porazio čak i kada se gledaju samo glasovi žena.

Na pobjedničkoj proslavi Sanders je ukazao na veliki odaziv birača, rekavši da je to dokaz da samo on može okupiti demokratsko biračko tijelo i pobijediti republikance u studenome. “Zajedno smo poslali poruku koja će odjeknuti od Wall Streeta do Washingtona, od Mainea do Kalifornije”, rekao je Sanders. “A to je da vlada naše zemlje pripada svim ljudima, a ne samo šačici bogatih donatora kampanje.”

Unatoč tome što je Sanders vodio u anketama u New Hampshireu od prošlog mjeseca, a Trump još od srpnja, potpora koju su dobili iznenadila je čelnike obiju stranke koji su vjerovali da će se birači na kraju ipak odlučiti za iskusnije kandidate kao što su Clinton ili netko od republikanskih guvernera u utrci.

Trump je izvojevao najveću pobjedu na republikanskim predizborima u New Hampshireu od 2000. godine. “Bit ću najbolji predsjednik kojeg je Bog ikada stvorio za obavljanje velikih zadaća”, rekao je Trump likujući poslije objave rezultata. Najavio je i da će kao predsjednik “razvaliti Islamsku državu”.

Drugo mjesto Johna Kasicha malo je iznenađenje, ali mu se isplatilo to što je uglavnom odustao od Iowe i organizacijski se koncentrirao na New Hampshire. Tamo je u zadnja dva mjeseca održao čak 106 manjih skupova. Iza njih dvojice, gotovo su izjednačeni s 11 do 12 posto glasova teksaški senator Ted Cruz, pobjednik u Iowi, bivši floridski guverner Jeb Bush, kojeg je ovaj rezultat zadržao u utrci, i floridski senator Marco Rubio.

Pad Marca Rubija jedna je od stvari kojom američki komentatori najviše bave. Nakon odličnog trećeg mjesta u Iowi izgledalo je kao da će se republikanska srednja struja, kojoj je Cruz prekonzervativan, a Trump neozbiljan, okupiti oko mladog senatora, ali je on silno podbacio na zadnjem televizijskom sučeljavanju i vratio se korak unatrag.

Guverner New Jerseyja Chris Christie, koji je odustao od Iowe i sve karte bacio na New Hampshire, osvojio je tek šesto mjesto i mnogi očekuju da će odustati od daljnje kampanje. Na demokratskoj strani ostalo je samo dvoje kandidata, a Sandersova sve veće popularnost među širim slojevima pokazuje moguću ranjivost donedavno neupitne Hillary Clinton. Ona će se nesumnjivo na predizborima u sljedećim saveznim državama zbog toga naći pod velikim pritiskom, smatraju analitičari. A iduće su na redu Nevada i Južna Karolina za desetak dana, a potom stiže “superutorak” 1. ožujka, kada istodobno glasa 14 saveznih država i kada će situacija u borbi za stranačke nominacije biti mnogo jasnija.

You may also like

0 comments