Annan pozvao SAD i Rusiju na dogovor oko Sirije, spremni i na razgovor s Iranom

Nekadašnji glavni tajnik UN-a Kofi Annan u utorak je ocijenio da je rješenje za pitanje Sirije moguće ukoliko Rusija i Sjedinjene Države počnu “surađivati”. “U ovoj situacij, uloga Rusije i Sjedinjenih Država ključna je”, rekao je Annan tijekom rasprave o izbjegličkoj krizi održanoj u Ženevi što su je organizirali nekadašnji svjetski lideri koji djeluju u grupi “Stariji”.

Grupu, koja se predstavlja kao “nezavisna grupa globalnih lidera koji rade na promociji mira i ljudskih prava” 2007. je okupio nobelovac Nelson Mandela, a sada njome predsjedava Annan. “Ako ove dvije zemlje pronađu način da rade zajedno, uspjet će se pronaći i rješenje problema”, kazao je.

Annan, koji je vodio prve mirovne pregovore o Siriji 2012., smatra da se sirijski sukob može riješiti jedino na način da “članice Vijeća sigurnosti surađuju s regionalnim silama: Saudijskom Arabijom, Turskom, Egiptom i Katarom”. “Možda je 2012. bilo prerano, no danas postoje kontakti koji nisu bili mogući ni 2012. niti godinu dana kasnije”, rekao je.

Sjedinjene Države otvorene su za iransko sudjelovanje u diplomatskim sastancima u petak u Beču gdje će se razgovarati o sirijskom sukobu, objavio je State Department. “S obzirom na to da očekujemo multilateralni sastav, očekujemo da i Iran bude pozvan i da sudjeluje” u pregovorima, rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby.  Iran je ključni saveznik sirijskoga predsjednika Bašara al Asada u četverogodišnjem građanskom ratu u kojemu je dosad ubijeno oko 250.000 ljudi, a više od polovine predratne populacije pobjeglo je pred sukobima.
Kirby je kazao i da je odluka o tomu hoće li Iran sudjelovati u pregovorima na “iranskim čelnicima”.

Američki državni tajnik John Kerry, koji se u prošlih nekoliko tjedana više puta u europskim glavnim gradovima sastao s izaslanicima iz bliskoistočnih zemalja te europskim i ruskim predstavnicima u potrazi za političkim rješenjem sirijske krize, u petak se očekuje u Beču na novom krugu pregovora. Kirby nije želio kazati koje će zemlje u petak sudjelovati u pregovorima u Beču, dodavši da se na detaljima još radi.

Roditelji 19-godišnjeg ruskog vojnika Vadima Kostenka, koji je služio u Siriji, izjavili su u utorak da su obaviješteni da se njihov sin objesio, što je prva potvrđena ruska žrtva otkako je Kremlj pokrenuo zračne udare u Siriji 30. rujna, javljaju ruske i svjetske novinske agencije. Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je smrt vojnika u zračnoj bazi u Siriji priopćivši u utorak da je mladić počinio samoubojstvo u vrijeme odmora nakon dežurstva te da se provodi istraga svih okolnosti te tragedije, javlja agencija TASS.

Prije toga je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, na upit novinara o smrti vojnika, rekao da ništa o tome ne zna i uputio je novinare na ministarstvo obrane. Ministarstvo navodi da je prema preliminarnim podacima, do kojih se među ostalim došlo i na temelju analize poruka koje je vojnik razmjenjivao putem mobitela, počino samoubojstvo zbog prekida s djevojkom.

Njegovi roditelji izjavili su za Reuters kako ne vjeruju da bi njihov sin počinio samoubojstvo. Majka Svetlana je rekla da je razgovarala s njim u subotu, na dan kada je umro, i da je bio dobre volje i smijao se. Kostenko je bio među pomoćnim osobljem ruskih zračnih snaga. Potpisao je ugovor 20. lipnja i poslan je u Siriju 14. rujna, dva tjedna prije početka ruskih zračnih udara u Siriji.

Kako javljaju ruski mediji, o njegovoj smrti je prvo izvijestio CIT – skupina blogera koji su ranije radili na otkirvanju podataka o pogibijama ruskih vojnika u Ukrajini. CIT je objavio u utorak da je primjetio vijest o Vadimovoj smrti na društvenim medijima. Vadim Kostenko prva je potvrđena ruska žrtva u Siriji. Za sada je potpora ruske javnosti zračnim udarima u Siriji i dalje vrlo visoka, a neka ispitivanja javnog mišljenja navode da je čak viša od 70 posto.

Američka vojska sve jači vrši pritisak na sunitske borce Islamske države (IS) u Siriji i Iraku, potpomažući lokalne snage ne samo s proširenim zračnim udarima već i povremenim direktnim akcijama na terenu, izjavio je u utorak američki ministar obrane Ash Carter. Carter je u Senatu potvrdio da se kampanja protiv ekstremista razvija te da su američke snage pojačale pritisak na uporišta IS-a u Raqqi u Siriji i iračkom gradu Ramadiju. “SAD neće oklijevati u podršci lokalnim snagama sa zračnim udarima i direktnim akcijama na terenu”, kazao je Carter.

General marinaca Joseph Dunford također je sklon iračke snage ojačati američkim trupama kako bi se povećale šanse za pobjedu nad IS-om. “Kada bi to imalo operativni ili strateški utjecaj i kada bi imali više šanse za uspjeh, bio bi to temeljni okvir unutar kojega bih preporučio da se naše dodatne snage stave uz bok iračkim jedinicama”, rekao je Dunford u Senatu. Dunford smatra da bi to povećalo koherentnost vojne kampanje, pridonijelo logističkoj učinkovitosti, potaknulo važnost prikupljanja obavještajnih podataka i poboljšalo isporuku oružja.

You may also like

0 comments