Home Politika Anketa: Smanjilo se vodstvo Clinton u odnosu na Trumpa nakon napada u Orlandu

Anketa: Smanjilo se vodstvo Clinton u odnosu na Trumpa nakon napada u Orlandu

by Agencije

Vodstvo Hillary Clinton u odnosu na Donalda Trumpa u američkoj predsjedničkoj utrci se smanjilo od prošloga tjedna, prema rezultatima prvog istraživanja javnoga mišljenja Reuters/Ipsos provedenog nakon terorističkog napada u nedjelju u Orlandu.

Trump, vjerojatni republikanski kandidat na izborima 8. studenoga, okrivio je politike demokrata za najgore masovno ubojstvo vatrenim oružjem u američkoj povijesti i ponovio svoje obećanje da će zabraniti imigraciju muslimanima dok je Clinton upozorila na opasnost od demoniziranja američkih muslimana. Istraživanje provedeno od petka do utorka pokazalo je da Clinton vodi ispred Trumpa s 11,6 bodova razlike, 44,6 posto prema 33 posto, što je smanjenje u odnosu na 13 bodova prednosti koju je imala tijekom pet dana do subote.

Floridski napad, u kojem je naoružani muškaraca ubio 49 ljudi u homoseksualnom noćnom klubu i ranio 53 mogao bi imati trajni učinak na predsjedničku utrku, miješajući zabrinutost zbog imigracije, nasilje vatrenim oružjem i vjersku toleranciju u već ionako eksplozivnu i žestoko negativnu kampanju.

Napadač Omar Mateen (29), sin afganistanskih imigranata rođen u SAD-u, nazvao je vlasti tijekom napada i prisegnuo na vjernost militantnoj skupini Islamskoj državi. Trump je iskoristio napad kako bi optužio predsjednika Baracka Obamu koji je iz Demokratske stranke da se nije pozabavio “radikalnim islamskim terorizmom”, da opomene kako bi politike Hillary Clinton o imigraciji pustile još potencijalnih napadača u zemlju i da ponovi svoj poziv za privremeni prekid imigracije muslimana.

U govoru u ponedjeljak Trump je rekao kako bi privremeno prekinuo imigraciju iz zemalja koje “imaju dokazanu povijest terorizma” protiv Sjedinjenih Država, Europe i savezničkih zemalja “dok u potpunosti ne shvatimo kako učiniti kraj ovim prijetnjama”.

Clinton, vjerojatna demokratska predsjednička kandidatkinja, rekla je kako je Trumpova reakcija na napad uznemirujuća. “Predrasuda, paranoja i pristranost nisu plan i neće zaštiti nikoga”, rekla je Clinton u priopćenju. Ponovno je istaknula svoju potporu usklađenoj vojnoj akciji u Siriji i Iraku i pozvala na oštriju kontrolu prodaje vatrenog oružja.

Pad naklonosti prema Clinton nije bio samo Trumpov dobitak. Udio birača koji su rekli da neće glasovati ni za jednoga kandidata u stalnom je porastu tijekom prošlog tjedna. Oko 22,4 posto vjerojatnih glasača ne bi odabralo niti jednog od dva kandidata, prema petodnevnom prosjeku rezultata u utorak. To je povećanje u odnosu na 20,6 posto prije tjedan dana.

Američki predsjednik Barack Obama i demokratska predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton gotovo istodobno oštro su kritizirali očekivanog republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa u utorak, zbog njegova prijedloga o zabrani ulaska muslimana u SAD.

Vidljivo ljutit, Obama je iskoristio govor u ministarstvu financija da se žestoko suprotstavi Trumpovu prijedlogu o suspenziji imigracije iz zemalja s “terorističkom poviješću” nakon pokolja u Orlandu. Ne spominjući Trumpa po imenu, Obama je odbacio kritike republikanca što ne upotrebljava izraz “radikalni islamski terorizam” da opiše agresiju IS-a. Obama je to nazvao političkim odvlačenjem pažnje. “Što bi točno promijenila sama upotreba tog izraza?”, upitao je Obama. “Zar netko ozbiljno misli da mi ne znamo protiv koga se borimo” … Ne postoji magija u frazi ‘radikalni islam’. To je politička tema.”

Obraćajući se pristašama u Pittsburghu, Clinton je rekla da Trumpov prijedlog samo potvrđuje njezinu tvrdnju kako je on po svom temperamentu nepodoban da bude predsjednik, ustvrdivši da predsjednička dužnost zahtijeva smirenost, sabranost i dostojanstvenost u reakcijama na događaje poput pokolja u Orlandu u nedjelju.

Ona je napomenula da se čini da je Trump u televizijskom intervjuu u ponedjeljak sugerirao da je Obama možda na neki način odgovoran za najteže masovno ubojstvo u modernoj američkoj povijesti, što je Trump opovrgnuo. “Moram upitati: Hoće li odgovorni republikanski vođe pružiti otpor svojem vjerojatnom predsjedničkom kandidatu ili će podržati njegove optužbe protiv našeg predsjednika?, kazala je.

Predsjednik Kongresa Paul Ryan, najviši izabrani republikanski dužnosnik, u utorak se distancirao od Trumpova prijedloga o zabrani ulaska muslimana u SAD, što je još jedan znak nelagode republikanskog vodstva zbog Trumpova programa.

Related Posts