Anketa: Slovenci nisu zadovoljni novim parlamentom

Slovenci nisu najzadovoljni rezultatima nedavnih izbora na kojima su za zastupnike izabrali 90 političara iz  9 stranaka, te  stvorili vrlo fragmentirani parlament i nejasnu situaciju za formiranje buduće vlade, pokazala je u ponedjeljak objavljena anketa.
Rezultatom izbora održanih prije dva tjedna nezadovoljno je 51,1 birača, a zadovoljno 38,1 posto, dok drugi na pitanje jesu li zadovoljni nisu znali ili htjeli odgovoriti, u postizbornom opipavanju pulsa 700 birača koju je za Slovensku televiziju i dnevni list “Dnevnik” prošli tjedan obavila agencija Ninamedia.

Iako će relativnu većinu mjesta u novom parlamentu držati Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše koja je dobila 26 mandata, nije isključeno da mu ne uspije pridobiti natpolovičnu većinu i sklopiti novu vladajuću koaliciju jer sve stranke, osim demokršćanske Nove Slovenije (NSI) i Nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča unaprijed isključuju mogućnost da Janša bude premijer i vode razgovore s Marjanom Šarcem, predsjednikom Liste Marjana Šarca LMŠ), o mogućem formiranju lijevo-liberalne vlade.

S apriornim stajalištem tih stranaka o nepoželjnosti koaliranja s Janšom u mogućem sastavljanju mješovite koalicije desnice i ljevice ne slaže se 49,8 posto ispitanika u anketi Ninamedije, a podržava ga 43,5 posto, što pokazuje da je politička polarizacija prisutna i među biračima, od kojih je 48 posto apstiniralo i nije nikome dalo svoj glas. Ako Janši ne uspije sastaviti vladu, onda bi to trebalo prepustiti Šarecu koji ima dvostruko manje zastupnika od Janše, ali bi uz potporu drugih stranaka s lijevog krila mogao osigurati parlamentarnu većinu, ocijenilo je 32 posto sudionika ankete.

No, dosta je i onih koji smatraju da je Šarec politički neiskusan, pa bi na tom mjestu vidjeli nekog drugog političkog lidera. Skoro 15 posto ih smatra da bi  novu vladu trebala voditi u parlamentu najjača stranka, ali da premijer ne bude Janša nego netko drugi koga bi Janšina stranka predložila za mandatara. Njih 11 posto smatra da bi bilo najbolje da i iduću vladu vodi Miro Cerar, 10,5 posto bi za mandatara izabralo Dejana Židana, predsjednika Socijalnih demokrata, a ima čak i mišljenja da bi na čelo vlade opet trebala doći nekadašnja premijerka Alenka Bratušek, pokazala je anketa.

Eventualni neuspjeh da se u tri moguća kruga izaberu mandatar i nova vlada mogao bi rezultirati novim prijevremenim izborima na jesen koje nitko ne želi, a ne bi donijeli niti bitnu promjenu rezultata, osim što bi nekoliko zastupnika više dobio Janša, ali bez bitne promjene u rasporedu političkih snaga i pozicija, pokazala je anketa. Janša je najavio da će ovaj tjedan svim strankama poslati prijedlog o programu buduće vlade i da je bez predrasuda spreman razgovarati sa svima, dok je Šarec već prošlog tjedna počeo preliminarne razgovore sa više stranaka koje ne žele u koaliciju s Janšom. Tako se sastao i s bivšim premijerom Mirom Cerarom i bivšom premijerkom Alenkom Bratušek, ali su prerma analizama nekih medija pregovori zapeli oko rarspodjele budućih funkcija u vladi i parlamentu.

Kako iz anonimnih izvora prenose slovenski mediji, Šarec je Ceraru predložio da u njegovoj mogućoj budućoj vladi bude ministar vanjskih poslova, dok Cerar navodno želi biti predsjednik parlamenta, što nije samo protokolarna nego u donošenju zakona i političkih odnosa vrlo važna pozicija, skoro na razini predsjednika države. O izboru svojeg predsjednika novi saziv parlamenta odlučivat će u petak, kad se sastaje na svojoj konstitutivnoj sjednici, a do tada bi moglo biti jasnije i je li došlo do pomaka u razgovorima stranaka o budućim koalicijama i kakvim će se tempom formiranje vlade odvijati. Za imenovanje predsjednika parlamenta potrebna je natpolovična većina od 46 glasova, a konstitutivnu sjednicu po protokolu vodi po godinama najstariji zastupnik.

You may also like

0 comments