Home Geopolitika Angela Merkel tvrdi, migranti će promijeniti Njemačku

Angela Merkel tvrdi, migranti će promijeniti Njemačku

by admin

Njemačka će se dolaskom velikog broja migranata “promijeniti”, ocijenila je u ponedjeljak kancelarka Angela Merkel koja je obećala da će se raditi na tome da sve te promjene koje sa sobom nosi dolazak izbjeglica i migranata budu “pozitivne” za zemlju.

“Ovo što sada proživljavamo je nešto što će nas zaokupljati u nadolazećim godinama i to nas mijenja, a mi želimo da ta promjena bude pozitivna. Vjerujemo da će tako biti”, izjavila je Merkel novinarima nakon “vrlo dirljivog i potresnog” dolaska 20.000 migranata tijekom vikenda u Njemačku.

Njemačka kancelarka iz redova konzervativaca je također kazala da je “raduje što je Njemačka postala zemlja koja ljude asocira na nadu te da je to, ako se gleda naša prošlost, nešto vrlo vrijedno”.

No, ona je zajedno s vicekancelarom i ministrom gospodarstva Sigmarom Gabrielom jasno poručila da tako veliki priljev izbjeglica i migranata ne može pasti na leđa tek nekoliko zemalja EU-a i istaknula da je hitno potreban zajednički europski odgovor na tu krizu. “Njemačka, Austrija i Švedska ne mogu same prihvatiti sve izbjeglice”, kazao je Gabriel.

Očekuje se da će u ponedjeljak u Njemačku kopnenim putem iz Mađarske i Austrije stići i do 10.000 migranata, izjavio je dužnosnik regionalnih vlasti na glavnom željezničkom kolodvoru u Muenchenu. Oko 2.100 tražitelja azila stiže u Muenchen u tri čarter vlaka, dok će ostali stići cestovnim pravcima, pojasnio je Christoph Hillenbrand, čelnik regionalnih vlasti u istočnoj Bavarskoj. Izrazio je nadu da će se neki od najavljenih vlakova preusmjeriti prema ostalim njemačkim saveznim državama, ističući da je taj dio Njemačke dosegao maksimum glede kapaciteta u prihvatu migranata i izbjeglica. Od posljednjih pristiglih 20.000 migranata koji su zatražili politički azil, dvije trećine je smješteno u Bavarskoj.

Related Posts