Angela Merkel snažno osudila prosvjede protiv izbjeglica

Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je u ponedjeljak nasilje krajnje desnice tijekom vikenda u Saskoj, na istoku zemlje, i ne želi tolerirati da izbjeglice u Njemačkoj dočekuju “pijane galamdžije”, rekao je njezin glasnogovornik.

“Kancelarka i cijela vlada najodlučnije osuđuju nasilne nerede i ksenofobiju” proteklog vikenda, rekao je Stefan Seibert na redovitoj konferenciji za novinare. “Način na koji desni ekstremisti i neonacisti nastoje proširiti svoju poruku punu mržnje za svaku je osudu. Oni koji postupaju poput agresora u Haidenauu krše zakon”, istaknuo je. Naglasio je također da je Njemačka zemlja “suosjećanja” i da neće dopustiti da izbjeglice “dočekuju slogani puni mržnje i pijane galamdžije”.

Krajnje desni prosjednici sukobili su se ovaj vikend dvije noći zaredom u Haidenauu u Saskoj s policijom zbog otvaranja prihvatnog centra za izbjeglice. Takvi sukobi i napadi na centre za migrante zadnjih su mjeseci sve češći, no Merkel na to do sada nije reagirala. Njemačka je suočena s rekordnim brojem tražitelja azila, a ove bi godine status izbjeglica moglo zatražiti čak 800.000 ljudi, četiri puta više nego prethodne.

You may also like