Angela Merkel smatra kako treba naći rješenje prije otvaranja burzi u ponedjeljak

Njemačka savezna kancelarka Angela izjavila je u četvrtak na sastanku s čelnicima europskih stranaka desnog centra u Bruxellesu da se dogovor o grčkom dugu mora postići prije otvaranja financijskih tržišta u ponedjeljak, doznaje Reuters od dvoje sudionika sastanka.

Grčka “neće ucjenjivati Njemačku”, rekla je također Merkel na sastanku čelnika Europske pučke stranke (EPP) iza zatvorenih vrata u Bruxellesu, prema istom izvoru. Jedan član njemačke vlade odbio je iz načelnih razloga komentirati riječi Merkel na privatnom sastanku, ali je upozorio na dramatičnost situacije. “Svatko zna što će se dogoditi idućeg tjedna i svatko zna da su odbrojani dani za rješenje”, rekao je taj političar.

Merkel i ministar financija Wolfgang Schaeuble trebaju u ponedjeljak podnijeti parlamentarnom odboru izvješće o ishodu pregovora, nakon čega bi Bundestag u utorak trebao glasovati o omogućavanju dodatnog vremena Grčkoj za isplatu duga.

Ministri financija eurozone u četvrtak su prekinuli pregovore o sporazumu kojim bi Grčka dobila novac za reforme uoči prijeteće nemogućnosti plaćanja dugova, a razgovori će se nastaviti u subotu ujutro, rekao je jedan predstavnik zemalja eurozone.

You may also like