Angela Merkel priželjkuje zajednički odgovor na izbjegličku krizu

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u ponedjeljak države članice EU-a da zajednički preuzmu odgovornost za izbjegličku krizu u Europi, upozoravajući da bi izostanak zajedničkog odgovora “uništio” same temelje europskog projekta.

“Europa bi trebala djelovati kao cjelina”, kazala je Merkel novinarima tijekom godišnje konferencije za novinare, kojom su dominirala pitanja o njezinu odgovoru na dramatičan porast broja tražitelja azila u Njemačkoj. “Države moraju podijeliti odgovornost za izbjeglice”, kazala je. “Univerzalna građanska prava do sada su se usko povezivala s Europom i njezinom poviješću. To je jedno od temeljnih načela Europske unije.” “Doživi li Europa neuspjeh kad su u pitanju izbjeglice, raspadne li se poveznica s univerzalnim građanskim pravima, bude li ona uništena, to više neće biti Europa kakvu zamišljamo”, kazala je. Njemačka ove godine očekuje 800.000 tražitelja azila, daleko više od bilo koje druge europske države.

To je izazvalo jačanje ksenofobije u zemlji i raspirilo raspravu o imigraciji. Prihvatni centri za izbjeglice meta su učestalih napada. Merkel je također meta kritika zbog svoje spore reakcije na krizu. Početkom mjeseca, ona je izbjegličku krizu u Europi ocijenila većim izazovom od grčke dužničke krize. Mnogi tražitelji azila bježe pred ratom na Bliskom istoku, no među njima ima i mnogo ekonomskih migranata s Balkana i iz Afrike. Merkel je kazala da će oni tražitelji azila kojima zahtjevi budu odbijeni biti vraćeni u svoju domovinu. Merkel priznaje ipak da bi priljev imigranata mogao biti dobar za Njemačku, čije se stanovništvo smanjuje i kojoj jako manjkaju radnici.

Njemačkim tvrtkama nikada nije trebalo više radnika nego sada, pokazuje novo izvješće vladine Savezne agencije za zapošljavanje, objavljeno u ponedjeljak. Potražnja za radnicima u kolovozu, po tržišnom indeksu koji ta agencija priprema svaki mjesec, nikada nije bila veća. BA-X indeks iznosi 194 boda, dva više nego u srpnju i daleko više nego tijekom ekonomskog procvata 2011. i 2012. Slobodnih radnih mjesta najviše je u uslužnom sektoru, po izvješću. Agencija kao objašnjenje navodi jačanje njemačkog gospodarstva, ali i manjak odgovarajućih radnika zbog čega su radna mjesta dulje vrijeme nepopunjena. Točan broj slobodnih radnih mjesta bit će objavljen u utorak zajedno s podacima o nezaposlenosti za kolovoz.

You may also like

0 comments