Angela Merkel poslije podne stiže u Srbiju

Njemačka kancelarka Angela Merkel stiže u srijedu kasno poslije podne u Beograd gdje počinje dvodnevni posjet regiji za koji vlada veliko zanimanje medija i za koji se očekuje da bude znak potpore eurointegracijskom procesu. Kancelarku Merkel će uz državne počasti dočekati premijer Aleksandar Vučić i prirediti joj večeru, a u četvrtak će s kancelarkom razgovarati predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Prema ranijim najavama, predstavnici civilnog društva Srbije također bi trebali razgovarati s jednom od najutjecajnijih političkih osoba Europske unije u Beogradu čiji se posjet najavljuje kao znak potpore eurointegracijskom procesu. Službeni Beograd ne očekuje nove uvjete Berlina na eurointegracijskom putu Srbije k Europskoj uniji, ali promatrači upućuju na to da će Merkel domaćinima nedvojbeno ukazati na obveze iz Bruxelleskog sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom.

Prema ocjeni ravnatelja ureda srbijanske vlade za medije Milivoja Mihajlovića, posjet njemačke kancelarke Beogradu bit će “u korist dobrosusjedskih odnosa u regiji i dobrih odnosa Srbije i Njemačke”. “Zanimanje Njemačke za regionalnu suradnju je golemo i bit će glavna tema. Ono što Merkel donosi, a to pišu i zapadni mediji, jest da se regionalnom suradnjom i rješavanjem preostalih pitanja ubrza put regije u EU”, rekao je Mihajlović za Radio-televiziju Srbije.

Istaknuo je i veliko zanimanje javnosti za posjet Angele Merkel Beogradu za koji se akreditiralo 250 novinara, snimatelja i fotoreportera iz 65 domaćih i inozemnih medija. Njemačkoj kancelarki Beograd je prva postaja turneje u regiji u kojoj će posjetiti još Sarajevo i Tiranu. Uoči njezina dolaska u Beogradu su sigurnosne mjere podignute na najvišu razinu, a tijekom dva dana u središtu grada režim prometa bit će promijenjen.

You may also like