Angela Merkel: Njemačka neće raspravljati o prijedlozima prije nedjelje

Njemačka neće do grčkog referenduma u nedjelju razmatrati treći prijedlog Grčke o paketu financijske pomoći, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak, prenijela je dpa. Grčka je svojim vjerovnicima iznijela novi prijedlog za dvogodišnje razdoblje koji uključuje restrukturiranje duga, objavljeno je u utorak iz ureda premijera Aleksisa Ciprasa, u, kako se čini, posljednjem pokušaju Atene da riješi dosadašnju bezizlaznu situaciju sa svojim zajmodavcima.

Priopćenje je objavljeno nekoliko sati prije nego što bi Atena trebala platiti ratu kredita Međunarodnome monetarnom fondu. “Grčka vlada iznijela je danas prijedlog o dvogodišnjem sporazumu s Europskim stabilizacijskim mehanizmom kako bi u potpunosti pokrila svoje financijske potrebe i paralelno restrukturirala dug”, stoji u priopćenju vlade. “Grčka ostaje za pregovaračkim stolom”, stoji u priopćenju te se dodaje da će Atena uvijek tražiti “dugoročno rješenje problema koje će joj omogućiti ostanak u eurozoni”.

Čelnik euroskupine Jeroen Dijsselbloem sazvao je u utorak hitne telefonske konzultacije ministara financija eurozone za 19 sati kako bi se razmotrio najnoviji grčki prijedlog čiji je cilj riješiti pitanje krize oko grčkih dugova. “Izvanredne telefonske konzultacije eurogrupe večeras u 19 sati po bruxelleskom vremenu kako bi se razmotrio službeni zahtjev grčke vlade koji je primljen tijekom poslijepodneva”, napisao je na službenom twitter računu.

Grčka je zatražila od vjerovnika i da “na kraće razdoblje” produže postojeći program pomoći kako bi se tehnički izbjegao bankrot do donošenja novog kreditnog paketa, prema pismu premijera Aleksisa Ciprasa koje je objavio internetski portal Politico, a prenio Reuters.

You may also like