Angela Merkel je ohrabrila europski put BIH

Političari u BiH s optimizmom su primili poruke njemačke kancelarke Angele Merkel koja je u četvrtak boravila u prvom službenom posjetu toj zemlji. Analitičari ne dijele optimizam bosanskohercegovačkih dužnosnika, piše DW.de.

Političari u BiH ohrabreni su porukama kancelarke Savezne Republike Njemačke Angele Merkel. Zahvalni na njemačkoj podršci Bosni i Hercegovini (BiH), ocijenili su da je posjet kancelarke Sarajevu bio „konstruktivan, pozitivan i ohrabrujući“. Izrazili su uvjerenje da građani BiH „zaslužuju biti tamo gdje im je i mjesto – u Europskoj uniji (EU)“. S optimizmom su govorili o rokovima za kandidatski status BiH i najavili skori dogovor o reformskoj agendi, konkretizaciji njemačko-britanske inicijative za BiH. Podsjećanje na ratne događaje nije se moglo izbjeći u danu kada je Sarajevo ispraćalo posmrtne ostatke srebreničkih žrtava, iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao kako bi građani ove zemlje trebali biti „više okrenuti budućnosti, nego prošlosti“. Politički analitičar iz Sarajeva Dževad Kučukalić smatra da je odluka njemačke kancelarke Angele Merkel da posjeti BiH u danu kada su građani glavnog grada BiH ispraćali posmrtne ostatke 136 srebreničkih žrtava izraz podrške majkama Srebrenice, s kojima je i razgovarala, i osude genocida u Srebrenici, najstrašnijeg zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Kučukalić vjeruje da je, i pored razočarenja zbog ruskog veta u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, posjet Angele Merkel Sarajevu ohrabrio preživjele žrtve genocida i potaknuo nadu da zločin u Srebrenici neće biti zaboravljen.

„Prijateljski doček građana BiH, mahom Saralija, ugodno je iznenadio i njemačku ‘čeličnu lady’, bez sumnje najutjecajniju i najpoznatiju političarku u svijetu. Njene poruke nakon razgovora s bh. dužnosnicima, u prvom redu članovima Predsjedništva i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, su jasne. Berlin kao okosnica Europske unije (EU) pruža ruku dobrodošlice i pomoći BiH. Svjesna kompleksne situacije u BiH, kancelarka Merkel je poručila bh. političarima da zajednički riješe ključna reformska pitanja na putu prema EU-u. Merkel je posebno naglasila kako je to važno, ne samo za BiH, nego i za regiju“, kaže Dževad Kučukalić. „Ohrabrujuće je to što najmoćnija europska i jedna od tri najmoćnije svjetske ekonomije žele omogućiti stanovnicima BiH zaposlenje u SR Njemačkoj. To je pozitivna, ohrabrujuća vijest i nada za mnoge mlade, nezaposlene i stručne kadrove koji godinama ne mogu dobiti posao u BiH. Podsjeća me to na razdoblje kada je nekadašnja Zapadna Njemačka 1965. godine otvorila vrata radnicima bivše Jugoslavije koji su u velikom broju krenuli trbuhom za kruhom. Merkel je tim povodom naglasila da, ovisno o razvoju njemačkog gospodarstva u skoroj budućnosti, treba omogućiti i narodima iz BiH da participiraju u dobivanju poslova za koje su kvalificirani i za kojima ima potrebe u Njemačkoj“, kaže Kučukalić.

Novinarka magazina Start Rubina Čengić smatra da je šteta što će posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Sarajevu ostati u sjeni ispraćaja posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana koji će ove godine biti zakopani u Potočarima i pomiješanih emocija oko rezolucija kojima se osuđuje genocid u Srebrenici. „Činjenica je da je boravak njemačke kancelarke u Sarajevu probudio optimizam bh. političara, iako je nejasno što ga je izazvalo. Merkel je rekla da je Njemačka uz BiH, da je moguće otvoriti njemačko tržište za robu iz BiH, ali sve pod uvjetom da političari u BiH počnu raditi i da famozna reformska agenda bude usvojena. Zanimljivo je što prvi čovjek Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić očekuje da BiH naredne godine preda zahtjev za kandidatski status BiH u EU. Nejasno je na čemu temelji taj optimizam s obzirom na činjenicu da u BiH nema sigurnih parlamentarnih većina ni na jednoj razini, da u Parlament BiH nije ušao nijedan zakon iz Vijeća ministara u ovom mandatu i da razgovori o uspostavi mehanizma za koordinaciju nisu pomaknuti s mrtve tačke. Građani Sarajeva bili su obradovani posjetom njemačke kancelarke. Srdačno je pozdravljajući na ulicama glavnog grada BiH pokazali su koliko im je važna i kako mnogo očekuju od nje, ali bojim se da su im očekivanja okrenuta na pogrešnu stranu. Koliko ja razumijem, u BiH će sve biti bolje, ljepše i lakše samo onda kada bh. političari počnu vrijedno i konstruktivno raditi svoj posao“, kaže za Deutsche Welle Rubina Čengić.

I dok je njemačka kancelarka Angela Merkel u Sarajevu razgovarala s preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici, u Republici Srpskoj kod Han Pijeska presretnut je kamion s posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana koji će 11. srpnja biti zakopani u Potočarima. Uzvikujući parole „Ovo je Srbija“, neimenovana osoba je više puta lupila po kamionu s posmrtnim ostacima. U povodu prvog službenog posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel BiH, oglasilo se i Društvo za ugrožene narode – Internacional. Predsjednik Društva Tilman Zülch i direktorica Bosanske sekcije Društva Fadila Memišević uputili su otvoreno pismo Angeli Merkel i zamolili je da se „20 godina nakon užasa genocida, masovnih silovanja i masovnog protjerivanja, zauzme za podijeljenu i uništenu BiH“. „Ujedinjeni narodi i NATO, kao i zapadne velesile, nijemo su promatrali razaranje BiH i ubijanje preko 100.000 njenih stanovnika. BiH je podijeljena na dva dijela po primjeru bivšeg južnoafričkog apartheida“, navodi se u pismu. Zülch i Memišević apeliraju na Merkel da se angažira za „brzo ujedinjenje BiH“, dok za Srebrenicu traže status distrikta.

You may also like