Home Ekonomija Andrija Mikulić prozvao Bandića što se razbacuje gradskim novcem

Andrija Mikulić prozvao Bandića što se razbacuje gradskim novcem

by Agencije

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ), koji je na zahtjev gradonačelnika Milana Bandića sazvao sjednicu Gradske skupštine za 31. kolovoza, u utorak je poručio kako ne želi zaustaviti nijednu odluku u interesu Zagrepčana, ali da “Bandić nije Rockfeller da se razbacuje gradskim novcem”.

“HDZ-a s koalicijskim partnerima nikako ne želi biti kočničar ni jednog prijedloga koji je u interesu Zagrepčana u smislu poboljšanja kvalitete života”, rekao je Mikulić novinarima ispred Stare gradske vijećnice, no postavlja se pitanje kriterija i transparentnosti, odnosno kome opraštati dug, a kome nešto dati.

Bandić je u ponedjeljak najavio da će na izvanrednoj sjednici Gradske skupštine predložiti da se majkama s troje ili više djece osigura plaća i status odgojiteljice, umirovljenicima dopunsko osiguranje, prezaduženim građanima manji dug, a ugroženim đacima besplatni udžbenici.

“Pitanje je zašto je upravo u ovom trenutku netko postao socijalan ili solidaran, nisu takvi valjda postali u zadnjih nekoliko dana. Nije moguće da su neki tek sada prepoznali da u Gradu imamo ljude koji imaju primanja ispod 1500 kuna”, kaže Mikulić. Takve su se točke na dnevnom redu Skupštine mogle naći i prije dvije ili tri godine, no gradonačelnik to tada nije predložio. “Pa nemojmo nečiju socijalnu nemoć iskorištavati za osobnu kampanju”, poručio je Mikulić.

Jednako misli i kada je riječ o oprostu dugova. “Nije Milan Bandić Rockfeller da se razbacuje gradskim novcem kad i kako on to želi”, naglasio je, stoga bi trebalo razraditi kriterije kako bi svaki sustav dodjele sredstava, odnosno praštanja dugova, bio jasan i transparentan.

Mikulića žalosti što “morate osvojiti olimpijsku medalju da bi vam netko pružio ruku potpore”. “Sada čujem da se za njih najavljuju neke nagrade, a cijeli niz godina bili su ignorirani. Znam da se Dubrava dugo godina marginalizira, ali sad su svi ti Olimpijci, rekli bi mi u Dubravi, ‘opalili pljusku’ svima onima koji su im okretali leđa”, rekao je.

U jeku predizborne kampanje u koju je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ušao kao “kandidat za premijera” Županijski sud idućeg bi tjedna ponovno trebao odlučivati o osnovanosti ranije odbačene optužnice kojom Uskok Bandića tereti zbog pogodovanja udruzi “U ime obitelji”.

Prvu optužnicu protiv Bandića za tzv. aferu štandovi optužno vijeće sutkinje Tanje Pavelin Borzić odbacilo je u srpnju prošle godine zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela.

No, Vrhovni je sud u svibnju prihvatio Uskokovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka, “jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju”.

Vrhovni sud je zaključio da u činjeničnom opisu zlouporabe položaja i ovlasti za koje se Bandić i ostali terete “nije potrebno navoditi blanketne norme koje su eventualno prekršene, jer se ono može počiniti a da se pritom ne krše takve norme, već počinitelj koristi svoja ovlaštenja na protupravan način u materijalnom smislu, tj. u obavljanju službene radnje formalno ostaje u granicama ovlasti određenih za njegovu funkciju…”.

Uskok Bandića u “aferi štandovi” tereti da je zajedno sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi “U ime obitelji” priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

Novu sjednicu optužnog vijeća, zakazanu za ponedjeljak 28. kolovoza, ponovno će voditi sutkinja Pavelin Borzić. Ista je sutkinja vodila i vijeće koje je 30. ožujka i u drugom slučaju protiv Bandića, tzv. aferi Agram, kao nezakonite izdvojila sve tajno snimljene telefonske razgovore i SMS poruke iz istrage. Zbog toga je odluka o osnovanosti najveće optužnice protiv Bandića odgođena dok Vrhovni sud ne odluči jesu li dokazi u slučaju Agram zakoniti ili nisu.

Related Posts