Andrej Plenković na svom prvom Europskom vijeću

Hrvatski premijer Andrej Plenković stigao je četvrtak na svoj prvi summit zemalja članica EU-a na kojem su glavne teme migracija, odnosi s Rusijom i trgovinska politika EU-a.

Prije dolaska u Bruxelles, sudjelovao je na pripremnom summitu Europske pučke stranke (EPP) u Maastrichtu u Nizozemskoj, gdje je prije 25 godina potpisan Ugovor iz Maastrictha. “Ovo je moje prvo Europsko vijeće, na kojem ću prije svega pozdraviti svoje nove kolege, nakon što sam danas već vidio predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, Komisije Jean-Claudea Junckera i ostale kolege iz stranačke obitelji. Jutros smo na summitu EPP-a u Maastrichtu obilježili 25. obljetnicu jednog od temeljnih Ugovora EU-a“, rekao je Plenković koji je u srijedu potvrđen za novog hrvatskog premijera.

On će se uoči summita bilateralno sastati s Tuskom, a u Maastrichtu je razgovorao s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. “Razgovarli smo o dvije teme. Moramo iznaći rješenje nakon negativno referenduma u Nizozemskoj o Sporazumu o pridruživanju za Ukrajinu. Treba naći politčko rješenje koje bi bilo prihvatljivo na razini Europskog vijeća, a kako bi se omoćilo stupanje na snagu toga sporazuma”, rekao je bivši europarlamentarac i šef izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Ukrajinom. “Drugo je pitanje o trajnoj viznoj liberalizaciji za ukrajinske državljane, budući da su oni po stajalištu Europske komisije još prije osam mjeseci ispunili sve uvjete za  ukidanje viza, Europski parlament je dao pozitivno mišljenje, sada je na redu Vijeće“, dodao je Plenković.

Nizozemska je u svibnju provela savjetodavni referendum o sporazum o pridruživanju EU-Ukrajina. Iako referendum nije pravno obvezujući, to pitanje predstavlja “vrući krumpir“ za nizozemsku vladu koja mora odlučiti što će s tim napraviti.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak u Bruxelesu da ne zna ništa o optužbama za plagiranje protiv novog ministra za znanost i obrazovanja Pave Barišića. Plagiranje znanstvenih radova jedna je od optužbi oporbe na račun Barišića koji je u srijedu potvrđen za ministra u Plenkovićevoj vladi. “Ja sam razgovarao s ministrom Barišićem. On je čovjek koji ima sve reference da radi ovaj posao. Ukazao mi je da postoje te situacije od prije nekoliko godina kada je bio pomoćnik ministra, a ovo što govorite, o tome ne znam ništa“, rekao je novinarima Plenković koji sudjeluje na summitu EU-a.

Barišić je u četvrtak odbacio optužbe da je smijenjen s mjesta ravnatelja Instituta za filozofiju 2000., da je “superprofesor koji drži 19 kolegija”, da je naplaćivao dvostruke dnevnice, da u njegovim znanstvenim radovima ima plagijata i da je dobio kredit s povlaštenim kamatama. “Kategorički tvrdim da nema nezakonitih i neetičnih radnji zbog koji bih se trebao osjećati odgovornim”, rekao je Barišić prilikom preuzimanja dužnosti.

You may also like