Home TribinaAnalize Analiza tržišta sirovina u dosadašnjem tijeku ove godine

Analiza tržišta sirovina u dosadašnjem tijeku ove godine

by admin

Analiza Bloomberg Adria

Tržište sirovina u 2024. godini bit će oblikovano brojnim globalnim čimbenicima, a cijene metala pokazivat će različite trendove, navodi analitički tim Bloomberg Adrije u najnovijoj analizi.

Bakar i aluminij doživjeli su porast cijena zbog njihove ključne uloge u dekarbonizaciji i gospodarskih mjera Kine. Od siječnja ove godine cijena bakra skočila je za 30%, dosegnuvši najvišu razinu u dvije godine, dok je cijena aluminija porasla za 15%. Suprotno tome, željezo je zabilježilo pad cijene zbog problema s nekretninama u Kini.

Plemeniti metali poput zlata i srebra doživjeli su značajan rast cijena uslijed njihove uloge “sigurnih utočišta” u vremenima geopolitičke nesigurnosti. Cijena zlata porasla je za 17% od početka godine, dok je cijena srebra skočila za 34%.

Na tržištu energenata, cijene plina su ostale stabilne, dok je cijena nafte porasla zbog geopolitičkih napetosti i rezova OPEC+. U travnju je cijena nafte porasla iznad 90 dolara po barelu, no kasnije se korigirala na rast od 6% od početka godine do sredine svibnja.

Poljoprivredni proizvodi bilježe mješovite trendove. Cijena pšenice porasla je za 14% zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u Rusiji, dok je cijena kukuruza pala za 2% zbog obilnih zaliha, koje su najviše u posljednjih šest godina.

Analitičari Bloomberg Adrije predviđaju nastavak rasta cijena plemenitih metala u drugoj polovici 2024. godine, potaknut stabilnom potražnjom i nesigurnim geopolitičkim okruženjem. Industrijski metali poput bakra trebali bi zadržati uzlazni trend zbog potražnje povezane s dekarbonizacijom.

Cijene nafte očekuje se da će se kretati oko 80 dolara po barelu, uz moguće daljnje smanjenje opskrbe od strane OPEC+ nakon lipnja. Potražnja za naftom ovisit će o oporavku globalne gospodarske aktivnosti.

Na poljoprivrednom tržištu, očekuje se pritisak na rast cijena pšenice zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i smanjenja opskrbe iz Rusije, dok bi američka proizvodnja mogla pomoći u održavanju ravnoteže.

Analitičari zaključuju da će geopolitičke napetosti, gospodarske mjere i vremenske prilike biti ključni čimbenici koji će utjecati na kretanje cijena sirovina tijekom 2024. godine. U složenom globalnom okruženju, tržište sirovina suočit će se s brojnim izazovima i mogućnostima, oblikujući ekonomske uvjete širom svijeta, stoji u analizi.

Related Posts