Analiza BNEF-a: Jesu li fosilna goriva izgubila rat s obnovljivim izvorima energije?

Utrka za obnovljive izvore energije doživljava svojevrstan preokret, rezultate analize  Bloomberg New Energy Financea za Bloomberg Business komentira Tom Randall.

Naime, sve je više mogućnosti u obnovljivoj energiji pri čemu se proces unatrag zasigurno neće dogoditi. Promjena se dogodila 2013. godine kada je svijet proizveo 143 GW električne energije iz obnovljivih izvora u usporedbi s 141 GW električne energije dobivene iz postrojenja koja se pogone fosilnim gorivima, navodi se u analizi Bloomberg New Energy Financea.

Analiza, s druge strane, predviđa kako će se kapacitet obnovljive energije do 2030. godine učetverostručiti. Elektroenergetski sustav se prebacuje na čišću energiju, komentirao je rezultate analize Michael Liebreich, osnivač Bloomberg New Energy Financea. To se događa usprkos promjenama u vrijednosti nafte i plina na svjetskim tržištima jer cijene energije dobivene iz vjetra i od sunca i dalje strmoglavo padaju te su sada u rangu ili jeftinije nego li što je energija  iz fosilnih goriva, ističe Liebreich. Iako danas solarna energija čini oko 1 posto izvora za električnu energiju, Međunarodna agencija za energiju predviđa kako bi do 2050. godine  mogla biti najzastupljeniji.

Stoga, pitanje više nije hoće li svijet prijeći na čišću energiju, nego koliko će prijelaz potrajati.

*Preveo i prilagodio Ivan Brodić