Analiza: Litra nafte jeftinija nego li litra vode

Cijena sirove nafte na svjetskim tržištima ne prestaje padati. Nakon pada od 27% u 2015. godini, cijena barela BRENT nafte od početka godine pala je dodatnih 12%, a u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 33,42 dolara.

Budući da je barel nafte 159 litara, lako je izračunati da je cijena 1 litre sirove nafte približno 0,21 USD. Po sadašnjoj cijeni, na benzinskim pumpama je čak i cijena benzina i dizela, u koju su uračunate trošarine, osjetno niža od cijene obične izvorske vode. Glavni razlog naglog pada cijene crnog zlata je zaokret u politici Saudijske Arabije koja više ne želi smanjivati proizvodnju kada je cijena nafte niska kako bi umjetno stvorila nestašicu na temelju koje cijena ponovno počne rasti. Novi cilj Saudijske Arabije je uništiti proizvodnju u drugim zemljama kako bi zadržala visoki udio u ukupnoj globalnoj proizvodnji nafte sa kojim dolazi veliki utjecaj na cijenu u dugom roku.

No plan se ne odvija kako su ga Saudijci zajedno sa saveznicima u OPEC-u zamislili. Proizvodnja u drugim zemljama ne opada dovoljno brzo te je tržište i dalje prezasićeno naftom. U takvoj situaciji su investitori i špekulanti na financijskim tržištima prepoznali priliku za ostvarivanje profita na dodatnom padu cijene i počeli masovno otvarati prodajne (short) ugovore na tržištima futuresa, opcija i ostalih financijskih izvedenica. Po posljednjim podacima s američkog tržišta futuresa, broj sklopljenjih short ugovora je praktički rekordno visok, a neto broj kupovnih ugovora je najniži od 2010. godine što znači da mnogi veliki i ozbiljni ulagači očekuju nastavak pada cijene.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da nije realno očekivati značajniji pad s ovog nivoa. Mnogi projekti pokrenuti zadnjih godina u naftnoj industriji su temeljeni na cijeni od približno 100$ po barelu, te se pri ovakvim cijenama jednostavno ne isplate. Ukoliko cijena uskoro ne poraste sa sadašnjeg nivoa, mnoge bušotine će biti zatvorene, a planirano pokretanje novih projekata bit će odgođeno ili otkazano. Iznimno velika špekulativna prodaja naftnih ugovora također ide u prilog skorašnjem rastu cijene, jer takvi ugovori mogu biti zatvoreni isključivo ponovnom kupnjom naftnih ugovora što će doprijeneti rastu cijene u budućnosti. Veća je vjerojatnost da će cijena nafte prije dosegnuti 50$ nego 20$ po barelu što su nedavno prognozirali u jednoj od najvećih američkih banaka.

You may also like

0 comments