Foto: Vecernji list

Osvrt na inicijalnu javnu ponudu Spana

Piše: izv. prof. dr. sc. Ivor Altaras Penda, MBA sa Sveučilišta Libertas

Nakon dugog niza godina hrvatsko tržište kapitala dočekalo je i taj dan. Napokon se dogodila nova inicijalna javna ponuda (IPO) dionica neke privatne kompanije koja je svoju poslovnu sreću odlučila iskušati na ZSE, našem jedinom uređenom tržištu kapitala.

To je veliki događaj, prvenstveno za samu kompaniju čije dionice počinju kotirati na ZSE, ali i za samu burzu jer je ona u posljednjem desetljeću doživjela posvemašnju devastaciju i to po mnogobrojnim kriterijima (tržišnoj kapitalizaciji, broju izlistanih vlasničkih vrijednosnih papira, broju investitora, vrijednošću sektorskih indeksa…)

Tvtka SPAN iskoristila je povoljne šire ekonomske silnice koje joj idu na ruku, a dobar “tajming” je često krucijalan za uspješno provedeni IPO.
Financijska tržišta, bilo da je riječ o bankarskom sektoru ili drugim institucionalnim investitorima, imaju ogromnu likvidnu poziciju, a u trenucima iznimno niskih kamatnih stopa te očekivane povećane inflacije, pojava novog financijskog instrumenta oko kojeg se može “zavrtjeti” dobra priča predstavlja puni pogodak. Upravo je jučer potvrđeno da je interes za ponuđenim dionicama bio za 80% veći od ukupnog broja dionica koji se ponudio u IPO-u, a to je oko 30% vlasništva kompanije. To je bio razlog zašto se mogla postići maksimalna cijena iz ponuđenog raspona (160 – 175 kuna po dionici).

Pred IT tvrtkom SPAN, novom zvijezdom tržišta kapitala, sada je razdoblje zakonom propisane povećane razine transparentnosti u financijskom izvještavanju.

U očekivanju da će se to realizirati i uz želju da se povećaju stope profitabilnosti u odnosu na one iz prethodnog višegodišnjeg razdoblja jedino što im možemo poželjeti jest dobra poslovna budućnost. I to na radost starih, ali i novopečenih dioničara ove kompanije.

You may also like

0 comments