Analitičari: Sirija je postala ispit za globalnu snagu sila

Sjedinjene Američke Države najavljuju nove sankcije Rusiji kao odgovor na navodni kemijski napad u Siriji, rekla je u nedjelju američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley. Nove sankcije bit će “izravno usmjerene protiv svih tvrtki koje su se bavile opremom povezanom s Assadom i korištenjem kemijskog oružja”.
Odluku će objaviti danas, dva dana nakon što je više od stotinu projektila ispaljeno u prvoj koordiniranoj akciji zapadnih saveznika protiv vlade u Damasku. Cilj je bio uništiti sirijska kemijska postrojenja zbog sumnje na proizvodnju sarina i klora u Siriji, koja uporno niječe da posjeduje kemijsko oružje. Rusija, pak, optužuje Veliku Britaniju da je inscenirala napad kemijskim oružjem u istočnoj Guti, koji je i bio povod za odgovor Amerikanaca i saveznika.

Hassan Haidar Diab, novinar Večernjeg lista i jedini hrvatski novinar kojem je lani Bashar al-Assad dao intervju, za Studio 4 kaže da je Assad dobro znao da će doći do intervencije međunarodne zajednice. Uvjeren je da su priče o napadu kemijskim oružjem izmišljene i da je napad zapadnih sila na Siriju insceniran.

“Ako francuski predsjednik Emmanuel Macron ima dokaze, zašto ih nije pokazao pa tek onda napao”, pita Hassan Haidar Diab. Naziva sve dječjom igrom. “Trump se danas ponaša kao vlasnik jedne korporacije, a ne predsjednik SAD-a”, kaže Diab i podsjeća kako je Trump netom prije napada rekao da će se povući iz Sirije, ali da će ostati ako će to financirati Saudijska Arabija. Trumpu je, napominje Diab, samo u interesu kako zaraditi.

“Trump je nekoliko dana prije najavio povlačenje američke vojske iz Sirije i taj plan, koliko je meni poznato, i dalje postoji”, kaže politolog Vedran Obućina. I on napominje da je francuski predsjednik Macron nekoliko puta rekao da postoje dokazi o kemijskom napadu u Siriji, ali oni još nisu pokazani javnosti. “Napad triju zapadnih sila na Siriju izveden je, dakle, jer jedna strana tvrdi da je kemijsko oružje korišteno, ali dokaze još nismo vidjeli. Ne zna se ni tko je upotrijebio to kemijsko oružje, ako ga je upotrijebio, ali ono što znamo je da postoje žrtve”, kaže Obućina.

Upitan očekuje li nove vojne akcije, odgovorio je da žestokog vojnog udara u Siriji neće biti. “I ovaj je napad bio ograničen i unaprijed najavljen. Najavljeno je gdje će biti i kako će biti izveden”, rekao je. Iako se dodatnom agresijom ne može riješiti višegodišnji rat u Siriji, Obućina kaže da je kompromis teško postići jer je ta zemlja postala jedan ispit snage na globalnoj razini. “Na njoj se zapravo odlučuje hoće li svijet u budućnosti biti pod unipolarnom moći SAD-a i diplomatskom moći Europe ili će biti multipolarna s više sjedišta međunarodnih aktivnosti”, kaže on.

“Postoji tu”, dodaje, “cijeli niz interesa koje je nekad jako teško sabrati na jedno mjesto.” “Svakako je u ovom trenutku za zapadne zemlje loš trenutak sjesti za zajednički stol jer se na terenu gube interesi. Sirijska vlada ima sve više terena, sve više suverenog područja spada pod upravu Damaska, a u takvoj situaciji budućnost Sirije više ne odgovara interesima zapadnih sila”, zaključio je.

“Ja uvijek volim reći – heroizam se odnosi na one koji nastoje završiti rat, a ne otvoriti nove fronte”, kaže Obućina te dodaje da se trenutačno čekaju međunarodni inspektori, ali da je pitanje mogu li oni nešto pronaći. “Ako je i bilo kemijskog oružja, ono je sada većinom uništeno”, ocjenjuje.

Da je teško utvrditi je li bilo upotrebe kemijskog oružja, slaže se i Igor Tabak, vojni analitičar. “Oni koji su tome svjedočili, dosta su daleko od toga, a snimke su dvojbene. Doći na mjesto na kojem je bilo upotrijebljeno kemijsko oružje nekoliko dana poslije kako bi se uzeli uzorci, ima nekog smisla. Ali naknadno, tjedan-dva, pripisati nekome čvrsto odgovornost za moguće korištenje takvih kemikalija jako je teško”, zaključuje. Smatra također da je napad zapadnih sila na Siriju bila ograničena akcija, gesta, pokazivanje mišića. Dodaje da taj napad neće dodatno raspiriti terorističke pokrete.

Većina od 33 zemlje na Summitu Amerika u Limi podržala je savezničke udare u Siriji, ali su se podijelili zbog Venezuele tako što je polovica skupine sa SAD-om na čelu upozorila da venezuelske predsjedničke izbore smatra nezakonitima ako ne sudjeluje oporba.

Tradicionalno kritični spram Washingtona, Bolivija, Kuba i Venezuela pokazale su se najžešćim kritičarima SAD-a u vezi sa Sirijom.

Američki potpredsjednik Mike Pence predvodio je kritike na račun Venezuele, usred političke, ekonomske i humanitarne krize, koju je nazvao prvenstveno nepouzdanom državom, ponavljajući da SAD neće dopustiti da se ništa ne učini oko Venezuele koja se urušava.

Regionalna konklava proglasila je predsjednika Nicolasa Madura personom non grata, ali se nije mogla složiti o zajedničkoj izjavi, jer skupina uključuje zemlje saveznice Venezuele poput Kube i Bolivije.  Željeli su nas isključiti sa summita i doživjeli su neuspjeh. Bio je to totalni neuspjeh, reagirao je Nicolas Maduro u govoru pred pristašama u Caracasu.

SAD i 16 zemalja skupine iz Lime, među kojima Kolumbija, Brazil, Argentina i Čile, zatražili su u zajedničkoj izjavi predsjedničke izbore s jamstvima nužnima za slobodan, pravedan, transparentan i demokratski postupak, bez političkih zatvorenika. Izbori bi, po njima, trebali uključivati sudjelovanje svih venezuelskih političkih aktera, među kojima oporbu Nicolasu Maduru. Izbore koji ne ispunjavaju te uvjete nisu legitimni i vjerodostojni, piše u izjavi.

Mogu li se predvidjeti budući potezi svjetskih sila u Siriji i na cijelom Bliskom istoku u Dnevniku HTV-a analizirao je politolog Goran Bandov. Na terenu se apsolutno ništa nije promijenilo nakon napada, ali je sukob dobio novu jaču dimenziju – vode se borbe unutar Vijeća sigurnosti i Sirija je zaokupila pažnju, kazao je.

“Situacija bi se mogla značajno promijeniti kad bi istražitelji donijeli zaključak da nije bilo napada kemijskim oružjem u Dumi – onda će biti jasno o čemu se radi. A ako dođe do potrvrde – krenut će s obje strane optuživanje. Mi sa strane možemo izabrati kojoj ćemo opciji pokloniti povjerenje. Međutim, i u tom slučaju optužena strana se može opravdavati”, smatra Bandov.

“Bliski istok je konstanta, područje s velikom pažnjom međunarodne zajednice. Globalni igrači neće odustati, međutim – došlo je do eskalacije. Svjedočit ćemo burnim događajima i u budućnosti”, zaključio je.

You may also like

0 comments