Analitičari: Milanović je tek uobičajeno bahat

Može li sadržaj razgovora čelnika SDP-a Zorana Milanovića s predstavnicima braniteljskih udruga ugroziti njegove šanse na skorim parlamentarnim izborima? Koristi li Milanoviću dodvoravanje desnici, bahato verbalno omalovažavanje susjednih država ili bi ga curenje snimke, koja između ostaloga otkriva da mu se ‘fućka’ za ustaški pozdrav ‘Za dom spremni!’, moglo koštati gubitka lijevo-liberalnih birača?

Je li Zoran Milanović znao da ga se snima, jesu li za curenje zaslužni branitelji ili SDP-ovci? Politički filozof dr. Žarko Puhovski i sociolog dr. Dražen Lalić slažu se tek u ocjeni da su za curenje zaslužni branitelji, a ne SDP-ovci, ali procjene štete i koristi znatno su im različite.

Dr. Žarko Puhovski smatra da Milanoviću objavljena snimka ne može štetiti, osim što mu dio njegovih birača možda zamjeri to što je posprdno govorio o pozdravu ‘Za dom spremni!’, a dr. Dražen Lalić uvjeren je kako će mu objava sporne snimke itekako štetiti te da bi Milanovića mogla koštati i velikog gubitka glasova birača ljevice.

Način na koji je govorio o susjedima neće mu štetiti na izborima, kaže Puhovski, sve što se može pročitati i čuti je ‘uobičajeno bahati i bezobrazni’ Milanović. Na pitanje može li Plenkoviću ipak koristiti ovaj Milanovićev ispad, Puhovski odgovara kako on ne vidi kakvu korist od ovoga može imati Plenković.

Dr. Dražen Lalić uvjeren je kako je Milanović iskreno govorio što misli i da bi ga to što je izrekao moglo koštati gubitka glasova s ljevice, piše Tportal.

Smatra i da Milanović u spornom razgovoru posve pogrešno umanjuje važnost ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’, svodeći ga na pravno pitanje, a riječ je o prvorazrednom političkom problemu, Međutim, takvo lakonsko komuniciranje može umanjiti njegove šanse za pobjedu. Dr. Lalić smatra da SDP nije sebi smio dopustiti ni mogućnost da se razgovor Milanovića i branitelja snimi, a kamo li da bude objavljen. Lalić upozorava kako u transkriptu razgovora ima više pokazatelja da Milanoviću i SDP-u ne odgovara objavljivanje sadržaja tih razgovora. Primjerice, njegova doista neozbiljna izjava da će biti obijestan i namjera, ako dođe na vlast, da će uspostaviti sud koji će progoniti počinitelje ratnih zločina počinjenih na Kosovu. Takva izjava kojom se na zlo odgovara zlim, ocjenjuje Lalić, nanosi vanjskopolitičku štetu ne samo Milanoviću i SDP-u, nego i zemlji u cijelosti.

 

You may also like