Analitičari IFO instituta vide ohrabrujuće promjene

Njemačka se izvlači?
Posustalo gospodarstvo zabrinjava potrošače u Njemačkoj dok poslovni čelnici unatoč izglednoj recesiji vide i znakove stabilizacije, pokazala su u petak objavljena istraživanja

U marketinškoj agenciji GfK procjenjuju da će indeks koji mjeri očekivanja potrošača za studeni pasti za 0,2 boda u odnosu na vrijednost za listopad i kliznuti na 9,6 bodova.

Potrošači procjenjuju da je ponovo ojačao rizik recesije u Njemačkoj, ističu u GfK-u. Osobna će potrošnja po njegovim procjenama ipak “ostati važan oslonac njemačkog gospodarstva u ovoj godini – pod pretpostavkom da aktualna kriza ne eskalira i da vladine mjere i ekonomija suzbiju strah od gubitka radnih mjesta”.

Za poslovne čelnike čaša je napola puna Odvojeno je izvješće ekonomskog instituta Ifo pokazalo stabilizaciju očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj u listopadu. Ifov indeks poslovne klime bio je u listopadu nepromijenjen u odnosu na prošli mjesec i iznosio je 94,6 bodova.

Ifov ekonomist Klaus Wolhrabe upozorava da nije sve ružičasto.  Indeks koji iskazuje ocjenu poslovnih čelnika o aktualnom stanju u gospodarstvu pao je u listopadu za 0,8 bodova u odnosu na rujan, na 97,8 bodova, pokazuje Ifovo istraživanje.

You may also like

0 comments