Analitičari CNBC-a: Trumpov energetski program gotovo u cijelosti promašen

U sklopu novog ekonomskog programa, koji je plasirao ovih dana Donald Trump, očekujući povratiti dio izgubljene potpore, obećao je oživjeti industriju ugljena u SAD-u, ali i otključati potencijale energetskog sektora te zaustaviti njegova ograničenja koja su nastala regulativom protiv klimatskih promjena.

No, prijedlozi i obećanja koja je plasirao zanemaruju temeljne tržišne okolnosti posljednjih dvije godine, ali i činjenicu kako je SAD u posljednjem razdoblju smanjio vlastitu ovisnost o ugljenu u segmentu električne energije, kažu analitičari CNBC-a.

Analitičari, nadalje, objašnjavaju kako je Trumpov tim u potpunosti zanemario kako industriju ugljena ne ugrožava regulativa, nego hidraulično bušenje prirodnog plina iz škriljevaca koji ugljene rezerve puni mješavinom vode i kemikalija.  Ovo će, čak štoviše, biti prva generacija u kojoj će se takav plin više isplatiti nego li industrija ugljena.

S druge strane, Trump je obećao ukinuti ograničenja na američkom tržištu energije čime mili povećati BDP na godišnjoj razini za 100 milijardi dolara te otvoriti novih 500 tisuća radnih mjesta u dva mandata. Kako je sam priznao u Detroitu, te mu je podatke pribavio neprofitni institut za istraživanje energije koji financiraju Koch Brothers, tajkuni povezani s Tea Party.

Međutim, rast zaposlenosti se i bez toga udvostručio u posljednjih deset godina u energetskom sektoru pojeftinjenjem istraživanja nafte  plina iz škriljaca, u posljednja je dva mandata tom sretnom okolnosti otvoreno 644 tisuće novih radnih mjesta, kako CNBC saznaje iz službene statistike rada.

Kako procjenjuju analitičari Goldman Sachsa, regulativa nije mogla spriječiti pad zaposlenosti uslijed pada cijene nafte, međutim, ako se ostvare najave zamrzavanja proizvodnje te povećanja cijene nafte, do kraja 2018. godine bi platforme u SAD-u mogle zaposliti do 100 tisuća novih ljudi.

Hilary Clinton ima plan smanjiti potrošnju nafte za trećinu do 2027. godine kroz usvajanja čistih goriva, te stvaranjem vozila i brodova koja će učinkovitije trošiti energiju.  Pri tome želi da prirodni plin bude svojevrstan most prema novim tehnologijama.  Trump je, kažu analitičari CNBC-a, na dobrom tragu kada kaže da će obnoviti dozvole za Trans kanadski plinovod KeystoneXL, no to će učiniti i njegovi protukandidati.

Naposljetku, čini se kako Trump zanemaruje tržišne aspekte te ne donosi ništa novo. U većini energetskog paketa, kažu analitičari, je na stranputici, a ono što „pogađa“, ne donosi ništa što se već nije radilo ili ne žele učiniti njegovi protukandidati..

You may also like