Analitičari: Kina ulazi u fazu ekonomske prilagodbe

Kina prolazi kroz fazu duboke preobrazbe, u kojoj se težište u gospodarstvu premješta s industrije na usluge, te s izvoza na potrošnju, tumače poslovni čelnici u Davosu, nastojeći stišati strahovanja od naglog posustajanja azijskog diva.

“Kina se nalazi na točki s koje nema povratka – mora produbiti reforme kako bi izbjegla zamku srednjeg dohotka”, upozorio je u četvrtak na godišnjem neformalnom okupljanju gospodarskih i političkih čelnika u švicarskom Davosu čelnik Industrijske i komercijalne banke Kine Jiang Jianqing. “Ne možemo se više oslanjati na investicije, moramo se okrenuti inovacijama i ekonomskim reformama kako bismo pokrenuli novi val ekonomskog rasta”, dodao je.

Predsjednik uprave i poslovni direktor američke banke Goldman Sachs Gary D. Cohn potvrđuje da bi takva tranzicija bila krupan zalogaj za svaku zemlju, posebno u današnjem digitalnom dobu i u uvjetima nedostatne likvidnosti na tržištu u postkriznom razdoblju. “Promjena težišta s kapitalne potrošnje na osnovne troškove poslovanja znači da vlada manje kontrolira gospodarski rast”, tvrdi Cohn.

Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde ističe da valja zadržati pribranost u kontekstu snažnih kolebanja. Treba se pomiriti s određenim stupnjem oscilacija na kineskom tržištu dionica, što je sasvim u skladu s principima tržišnog gospodarstva, ističe ona. “MMF predviđa stopu rasta (kineskog gospodarstva) od 6,5 posto u 2016. i smatramo da se tranzicijom može upravljati”, naglasila je čelnica MMF-a.

Kina doista prolazi kroz fazu cikličke prilagodbe, slaže se predsjednik uprave i glavni direktor za investicije u američkom Bridgeswater Associatesu Ray Dalio, procjenjujući da bi to razdoblje moglo potrajati dvije do tri godine. Pritom ne treba zaboraviti da bi ono što se smatra lošim rezultatom za Kinu bio sjajan rezultat za sve druge zemlje, podsjetio je Dalio.

Izvršni direktor i suutemeljitelj SOHO China Zhang Xin upozorava pak da stanje na kineskom tržištu dionica nema nikakve veze sa stanjem u realnom gospodarstvu. Tako su u sektoru nekretnina najamnine na vrlo visokim razinama i vrijednost nekretnina raste dok su cijene dionica kompanija u tom sektoru oštro pale. Visoki dužnosnik kineske regulatorne komisije za vrijednosne papire Fang Xinghai ističe pak podatak o povećanju udjela potrošnje u BDP-u u petogodišnjem razdoblju sa 49 na 52,5 posto. “Moramo biti strpljivi jer je jako teško besprijekorno komunicirati s tržištem”, dodao je.

You may also like

0 comments