Amnesty International: U Siriji se provode nezamislivi zločini

Izviješće koje je objavila organizacija Amnesty International navodi se kako građani Aleppa trpe “nezamislive zločine”. Također se navodi kako vladine snage i pobunjeničke skupine gotovo na dnevnoj bazi provode ratne zločine.

Najmanje 10 osoba, među kojima su žene i djeca, poginulo je u nedjelju prilikom bacanja takozvane “bombe bačve” na četvrt Saif al-Dawla. Prilikom bombardiranja stradao je vrtić. U intervjuu za BBC koji je dao u veljači, predsjednik Bašr al-Assad kategorički je zanijekao da njegova vojska koristi tu vrstu bombe. Amnesty u izvješću tvrdi suprotno. Navode kako je od siječnja 2014. do ožujka 2015. godine vlada neprekidno koristila “bombe bačve”. Ciljevi su uključivali 14 tržnica, 12 prometnih čvorišta, 23 džamije, 17 bolnica i medicinskih centara te tri škole. “Vidio sam djecu bez glave, razbacane dijelove tijela. Točno tako zamišljam pakao”, kazao je jedan radnik koji je opisivao posljedice napada na četvrt al-Fardous koji se dogodio prošle godine.

Amnesty je detaljno istraživao osam takvih napada te su zaključili da su velika većina žrtava civili. Prema aktivističkoj skupini Centar za dokumentiranje prekršaja u napadima u kojima su se koristile “bombe bačve”, ubijeno je najmanje 3124 civila i 35 pobunjenika u pokrajini Aleppo. “Dokazi sugeriraju da su namjerno ciljani civili i civilni objekti”, navodi Amnesty u izvješću. “Takvi sustavni napadi na civilno stanovništvo, kada se provode kao dio državne politike, predstavljaju zločin protiv čovječnosti”, stoji u izvješću.

Za ratne zločine optuženi su i pripadnici pobunjeničkih skupina. Oni koriste neprecizna oružja poput minobacača ili improviziranih raketa opremljenih plinskim spremnicima nazvanim “pakleni topovi”. Prošle je godine u takvim napadima poginulo najmanje 600 civila. U izvješću se također navode mučenja, proizvoljna uhićenja i otmice civila od strane snaga sigurnosti ali i pobunjenika. Amnesty navodi kako su ove strahote učinile su život civila u Aleppu nepodnošljivim. Jedan je stanovnik Aleppo opisao “krugom pakla”. “Ulice su pune krvi. Ljudi koji stradavaju nisu oni koje se bore”, kazao je. (BBC/Agencije)