Amerikanci se uključili u rat u Jemenu na strani Saudijaca

 Američki specijalci bili su krajem 2017., raspoređeni na saudijsko-jemensku granicu kako bi pomogli Saudijskoj Arabiji da pronađe i uništi projektile koje su skrivali šijitski pobunjenici Houthi, piše u četvrtak list The New York Times.
Otkako je prije tri godine izbio rat u Jemenu, pobunjeni Houthi učestalo su balističkim projektilima ciljali saudijske gradove.

Američki dnevnik piše, pozivajući se na američke dužnosnike i europske diplomate, da su američki specijalci stigli u Saudijsku Arabiju u prosincu.

Njihovo raspoređivanje govori o sve jačem upletanju Sjedinjenih Država u rat u Jemenu koji je  dosad odnio 10.000 žrtava te izazvao “najgoru humanitarnu krizu” na svijetu, prema ocjeni Ujedinjenih naroda.

Pentagon je odbio iznijeti bilo kakav komentar, piše agencija AFP.  Nema nikakvih dokaza o tome da su američki vojnici prešli granicu i ušli na jemenski teritorij, piše NYT.

U studenom 2017. Saudijska Arabija objavila je da je presrela i uništila blizu glavnoga grada Rijada balistički projektil. Pobunjeni Houthi ustvrdili su da su ispalili projektil na zračnu luku u Rijadu.

Saudijske vlasti optužuju Iran da stoji iza te “izravne agresije”, a Iran, zemlja šijitskog islama, optužbe odbacuje.  Nekoliko arapskih zemalja pod vodstvom Saudijske Arabije, zemlje sunitskog islama, okupljeno je u koaliciju koja se uz pomoć SAD-a bori protiv Houthija od ožujka 2015.

Savezni istražitelji prisluškivali su telefone Michaela Cohena, dugogodišnjeg odvjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa, prije no što su u prošlomjesečnoj raciji u njegovom uredu, hotelskoj sobi i domu zaplijenili njegove dokumente i spise, prenosi u četvrtak NBC News.

You may also like

0 comments