Amerikanci priznali genocid nad Armencima

Turska nezadovoljna
Zastupnički dom američkog Kongresa uvjerljivom je većinom, u utorak, usvojio rezoluciju kojom su masovna ubijanja Armenaca u Osmanskom Carstvu od 1915. do 2023., proglašena genocidom, a nakon toga je podržao uvođenje sankcija Turskoj zbog Sirije.

Zastupnički dom, u kojemu demokrati imaju većinu, glasao je s 415 glasova za i 11 protiv rezolucije kojom se “komemorira armenski genocid, osmansko ubijanje 1, 5 milijuna Armenaca od 1915. do 1923”. U rezoluciji stoji kako je američka politika “odbaciti sve napore za povezivanjem američke vlade s naporima za negiranje postojanja Armenskog genocida ili genocida uopće” te “ohrabriti obrazovanje i javno razumijevanje armenskog genocida”.

Turska odlučno negira da je riječ o genocidu nad Armencima. Turski ministar vanjskih poslova također tvrdi da je usvajanje rezolucija “osveta” Ankari zbog vojne operacije protiv sirijskih kurda, započete prije dva tjedna.

Turska vlada pozvala je u srijedu na razgovor američkog veleposlanika dan nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio rezoluciju kojom su masovna ubijanja Armenaca u Osmanskom Carstvu od 1915. do 1923. proglašena genocidom, a zatim podržao uvođenje sankcija Turskoj zbog Sirije. Američki veleposlanik u Turskoj David Satterfield pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova u Ankari.

You may also like

0 comments