Amerikanci nezadovoljni s obje strane u sporu INA-MOL

Sjedinjene Države godinama zbog energetike pod paskom drže Hrvatsku i ovaj dio Europe i više su puta zavrtale ruke i pri pukim najavama da bi se mogla ugroziti agenda koju zastupaju, a ta je da se preko Hrvatske, prvenstveno preko LNG terminala, osigura prestanak ruskog utjecaja na europsko tržište i sigurnost, što je poseban značaj dobilo kulminacijom krize u Ukrajini.

Amerikanci su se aktivno uključili u spor hrvatske Vlade i MOL-a, a pod njihovim pritiskom Mađari su 2014. konačno morali odustati od plana da prodaju Inu Rusima. Mađarska strana dugo je bila nezadovoljna nikakvim ili slabim napretkom u pregovorima s Hrvatskom pa je i najave da bi se rado riješila Ine trebalo shvatiti ozbiljno, a ne samo kao argument u pregovorima. Nakon jednog od niza posjeta izaslanika State Departmenta za energetiku Amosa Hochsteina, priča je zamrla.

Također, kako je Večernji otkrio, Amerikanci su nudili posredovanje stručnjaka u sporu između Vlade i MOL-a, što je mađarska strana prihvatila, dok je Hrvatska otezala. Tadašnji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak tako je, nakon objave informacije koju je za Večernji potvrdio mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Gábor Iván, a potom i američki veleposlanik Kenneth Merten, odvratio kako “Iván već govori iz MOL-ovih cipela” jer “čim mu istekne mandat, diplomatsku će karijeru zamijeniti važnom funkcijom u MOL-u”, piše Večernji list.

No Iván je i danas u diplomaciji te radi u Bruxellesu. I nedavni istup ministra poduzetništva Darka Horvata koji je u Sarajevu iskazao zainteresiranost – a kasnije nije želio pojasniti svoje izjave – za mađarsku nuklearnu elektranu Paks koja se proširuje ruskim kapitalom, također je izazvao diplomatsko komešanje. Uostalom, SAD je kritizirao i manje “prekršaje”, primjerice kad je bivša Vlada 2015. vodila gospodarstvenike u Rusiju.

Krizu vlasti je u specijalnoj emisiji N1 televizije komentirala i Mirela Holy. Rekli ste da smatrate da za odlazak Karamarka nije zaslužan Most nego diplomatski krugovi, odnosno Amerikanci. “Radi se o mojem mišljenju, logici zaključivanja. Ako gledate da su u javnost curili dokumenti koji se ne mogu kupiti na placu. I ne mislim samo na ugovor tvrtke gospođe Karamarko, već i ugovor gospodina Petrovića i MOL-a. Do tih je dokumenata sigurno bilo teško doći bez da iza toga stoji neka ‘velika manga’. Moje prve ideje su bile da se možda radi o bliskim Karamarkovim suradnicima, no s obzirom da je iscurio i ugovor Petrovića i MOL-a mislim da je tu riječ o nekoj drugoj dimenziji. Pa i sve što se događalo oko energetike u posljednje vrijeme, glasine o ruskom kapitalu… Mislim da se s velikom vjerojatnošću može reći da iza curenja ne stoji Most, nego daleko viši interes.”

Radi li se doista o američkim i ruskim interesima? “Znakovit je nastup HDZ-ovog europarlamentarca Davora Ive Stiera koji je govorio o tome da ne bi trebalo dopustiti da ruski interesi u energetskom sektoru budu prisutni. To je jako znakovito. U tom bismo kontekstu trebali gledati i ove događaje. Trebate uvijek gledati kome nešto odgovara. Tu definitivno ne stoji oporba jer je SDP poprilično zatečen svime što se događa, a ne vjerujem ni da je Most u stanju iskopati takvu vrstu dokumenata.”

Jesu li se takvi interesi prelamali i preko prošle Vlade? “To se prelama preko svih Vlada. Hrvatska je mala zemlja i uvijek smo igralište velikih sila”, piše N1.

Malo je ministara koji brane Tomislava Karamarka, koji su stali iza njega? “Nisam sigurna kako će na kraju ispasti ova situacija. Za interpelaciju je potrebna natpolovična većina. Poznavajući ljudski i mentalitet saborskih zastupnika mislim da je većina njih svjesna da ako dođe do novih izbora neće ostati u Saboru. Mislim da će se Most po tom pitanju podijeliti i da neće biti dovoljno glasova.”

Koliko je ispravna strategija HDZ-a da pokušavaju izvući još dva, tri tjedna do glasanja? “Oni u svakom slučaju kupuju vrijeme i vjerojatno će si pokušati ojačati poziciju, razmaknuti situaciju da oporba nema dovoljno ruku. Ja se ne bih začudila da u to doba veliki broj zastupnika bude bolestan ili ima neke neodgodive obveze.”

“Vjerujem da će svi zastupnici SDP-a biti na interpelaciji, ali hoće li biti prisutni svi koji se nazivaju oporbom nisam sigurna.”

Može li ova Vlada funkcionirati bez Karamarka? “To će biti bizarna situacija, ali mi već sad imamo bizarnu situaciju u Vlaiu. Od početka je bilo jasno da će taj mandat biti jako težak. Hoće li ova Vlada izdržati do kraja, nisam sigurna. Ako i bude, bit će to sigurno mučan mandat.”

Koliko je tu bitno političko iskustvo? “Dosta. Most je napravio ogromnu pogrešku na početku. Nisu smjeli ulaziti u koaliciju. Niti s lijevom niti s desnom opcijom. Oni su trebali odabrati partnera, ali su trebali ostati u Saboru i podržati manjinsku Vladu. Vi kad jednom potpišete ugovor s đavlom jednog vam se dana to obije o ‘tikvu’.”

“Mislim da će najviše profitirati SDP. Raste im rejting i mislim da im još uvijek ne odgovaraju izbori, već da ova mučna situacija potraje još neko vrijeme.”

You may also like