Amerikance čekaju veći troškovi energenata

Ministarstvo energetike

Američka će kućanstva ove zime plaćati veće cijene grijanja nego u prošloj sezoni zbog naglog skoka cijena energenata, procijenilo je ministarstvo energetike. Cijene energije naglo su porasle u cijelom svijetu, uzrokujući probleme u opskrbi u velikim gospodarstvima poput Kine i Indije.

SAD je zasada pošteđen, iako su cijene energenata, u rasponu od prirodnog plina do lož-ulja, porasle na najviše razine u više godina i bit će ozbiljan udarac financijama kućanstva kako temperature budu padale.

Gotovo polovina američkih kućanstava grije se na prirodni plin i u ministarstvu procjenjuju da će njihovi prosječni troškovi grijanja u razdoblju od listopada do ožujka biti 30 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine.

Kućanstva su prošle zime grijanje na plin plaćala u prosjeku 573 dolara, što je daleko jeftinije od ostalih značajnih energenata, ali cijene plina proteklih su mjeseci snažno porasle zbog nestašice na područjima poput Kine i Europe, izazvane uzletom potražnje nakon pandemijske krize.

SAD izvozi tek djelić proizvedenog prirodnog plina zbog ograničenog prostora u terminalima za ukapljeni prirodni plin (LNG), napominje Reuters.

Struja je primarni izvor grijanja kućanstva u SAD-u i koristi je njih oko 40 posto. Skuplja je od prirodnog plina i kućanstva bi ove godine grijanje na struju trebala izdvojiti u prosjeku 1.268 dolara, procjenjuju u ministarstvu, ali će njezina cijena biti tek šest posto veća nego prošle zime.

Lož-ulje i propan za grijanje koristi samo oko devet posto kućanstava i ona će biti najteže pogođena, s obzirom na procijenjeni rast prosječnih troškova grijanja za 54 odnosno 43 posto u odnosu na prošlu zimu, izvijestilo je ministarstvo.

You may also like

0 comments