Home Energetika Amerika će raditi na povećanju izvoza plina

Amerika će raditi na povećanju izvoza plina

by Petra Rajković

Američka industrija nafte i plina pozdravila je imenovanje bivšeg teksaškog guvernera Ricka Perrya za novog državnog tajnika za energetiku te je odmah zatražila od njega da pomogne potaknuti izvoz američkog prirodnog plina (LNG) pomorskim putem.

Odjel kojem je na čelu zadužen je za američku energetsku politiku u zemlji i inozemstvu i nacionalni nuklearni program. Teksas je druga najnapučenija američka država i veliki proizvođač nafte i plina, ali i energije iz vjetra. Donald Trump je naglasio da je Perry “kreirao poslovnu klimu koja je dovela do otvaranja milijuna novih poslova i smanjivanja cijene energije u Teksasu i kao državni tajnik primijenit će iste principe na cijelu državu”.

Perry je skeptičan prema klimatskim promjenama  i svojedobno je izjavio da bi sektor kojem je na čelu trebalo ukinuti pa je takav izbor zabrinuo u SAD-u prilično moćne zelene grupacije, koje sada svjedoče ostvarivanju Trumpovih pretenzija da na čelna mjesta u administraciji dovede ljude koji zagovaraju fosilne izvore. Ranije ovaj tjedan Trump je izabrao Rexa Tillersona, prvog čovjeka ExxonMobilea za državnog tajnika, a na čelu Agencije za zaštitu okoliša (EPA) imenovan je Scott Pruitt, neprijatelj Obamine inicijative za borbu protiv klimatskih promjena.

Američka naftna industrija 2015. uspješno je izlobirala da se ukine zabrana izvoza nafte, što je pomoglo američkim kompanijama sniziti cijene na domaćem tržištu. Ne postoji zabrana izvoza plina, ali američke tvrtke trebaju dozvolu Ministarstva energetike prije nego što budu u stanju, a uvjeti za dobivanje dozvola za gradnju terminala za uplinjavanje su vrlo striktni. SAD je prvu pošiljku LNG-a uputila ranije ove godine ali industrija se žali da je spor i neobičan birokratski proces prepreka jačanju izvoza, objavio je Reuters.

Related Posts