Amerika bi 2018. mogla zavladati svijetom nafte

Sjedinjene Američke Države planiraju povećati svoju proizvodnju za 10% u 2018. što je otprilike 11 milijuna barela dnevno, prema istraživanjima iz Rystad Energy, Norveške konzultantske kompanije za tržišta sirovina.
Ekspanzija u proizvodnji sa naftom iz škriljevca mogla bi Amerikancima omogućiti da prestignu Rusiju i Saudijsku Arabiju kao glavne proizvođače u svijetu, predviđaju iz Rystad-a u nedavnom izvještaju. Amerika  preko 40 godina nije svjetski predvodnik proizvodnje nafte, na tom mjestu su već dugo vremena Rusija i Saudijska Arabija (od 1975. godine).
 “No današnje tržište je nešto drukčije, i sve to zbog dolaska SAD-a na scenu.” izjavila je Nadia Martin Wiggen potpredsjednica odjela za tržišta, iz Rystada.

Predviđanja pokazuju kako je fracking revolucija pretvorila Ameriku u energetsku velesilu – tranzicija koju je Predsjednik Trump obećao poduprijeti smanjivanjem zakonskih regulacija koje bi takvom napretku stajale na putu. Takva je dugoročna politika omogućila Amerikancima da budu manje ekonomski ovisni o stranim izvorima nafte, uključujući i zaraćeni Bliski Istok.

Kada je kasne 2015. godine OPEC predvođen Saudijskom Arabijom započeo natezanje u cijenama s namjerom da osvoje natrag udio u tržištu koji su izgubili zbog nafte iz škriljevca i drugih svjetskih faktora, Amerikancima se smanjila proizvodnja ali nije potpuno propala. Ogromni zastoj u proizvodnji nastao je kada su Amerikanci pretrpali svoje zalihe, i onda morali brzo prodavati po nižim cijenama. Cijena je pala sa 100 dolara po barelu na samo 26 dolara.

Niske cijene su natjerale kompanije u Texasu, Sjevernoj Dakoti i drugim Američkim državama da uspore s proizvodnjom. Službeni podaci iz Energy Information Administration pokazuju da je Američka domaća proizvodnja iznosila samo 8.55 milijuna barela dnevno u rujnu 2016., što je 11% manje nego u travnju 2015.

No naftna je industrija ponovo pokazala koliko je otporna i zahvaljujući Permian Basin, regiji bogatom bušotinama u Zapadnom Texasu, Amerika se 2016. ponovo vratila na noge. Amerikancima su pomogle u oporavku visoke cijene sirovina, ali i nove tehnologije jeftinijeg i lakšeg bušenja.

Američka agencija EIA je nedavno najavila da će 2018. američka proizvodnja sirovina porasti na prosjek od deset milijuna barela. Ako do toga dođe, srušiti će svoj stari rekord iz 1970. od 9.6 milijuna barela po danu.

Iz Rystad Energy su još i optimističniji. Ta Norveška firma predviđa kako će Amerikanci postići zlatni broj od jedanaest milijuna bpd do prosinca 2018. godine.

Drugi se ipak priklanjaju manje optimističnim prognozama. Blackstone (BX) grupa ovaj je tjedan predvidjela da bi proizvodnja nafte iz škriljevca mogla biti ”razočaravajuća” u 2018, te da će cijene sirovina biti vjerojatno veće od 80 dolara.

Cijena sirovina porasla je na 61 dolar po barelu u srijedu po prvi put u dvije i pol godine. Smatra se da su razlozi za ovaj porast u cijenama eksplozija naftovoda u Libiji te nemiri u Iranu.

No ako pogledamo širu sliku, oporavak cijena nafte uzrokovan je velikom potražnjom u svijetu i smanjivanje famozne blokade u zalihama koja je uzrokovala pad cijena na samome početku cijele priče. OPEC i Rusija smanjili su svoje razine bušenja pa je zato rasterećena blokada prevelikih zaliha nafte. Krajem studenog su OPEC i Rusija donijeli sporazum o produživanju dogovorenih datuma za rezove u proizvodnji do kraja 2018. Rezovi u proizvodnji su bili doneseni s namjerom da se stabiliziraju cijene, no te odluke su omogućile Amerikancima da povećaju svoju proizvodnju nafte dobivene hidrauličkim bušenjem.

Sukladno tome, Trump je obećao započeti novo doba ”Američke energetske dominacije,” djelomično smanjivanjem regulacija i zakona vezanih za bušenje i zaštitu okoliša.

Posljednjeg je tjedna američka regulativna agencija za sigurnost predložila ublažavanje stava oko zakona vezanih za bušotine na obalama. Američki Odjel za Sigurnost Okoliša, The Bureau of Safety and Environmental Enforcement, koji je nastao baš nakon BP izljeva nafte u 2010, predviđa da bi promjene u zakonu mogle smanjiti obavezne troškove kompanija za 228 milijuna dolara tijekom vremenskog perioda od deset godina.

Promjene u zakonu nas ”navode da idemo naprijed u osiguravanju cilja ove administracije da Amerika postane dominantan igrač u energetskom svijetu, a da istovremeno ne riskiramo svoju razinu sigurnosti i neovisnosti o stranim izvorima,” rekao je direktor BSEE u izjavi 28. prosinca.

Iz Rystad Energy tvrde da su tržišne sile i faktori utjecali na porast Američke proizvodnje, a ne manjak regulacije. ”Promjene u zakonu nisu imale velikog utjecaja,” rekla je Martin Wiggen iz Rystad na Trumpove pokušaje da smanji strogoću zakona za zaštitu okoliša.

Dodala je da se ”u Trumpovoj administraciji nitko ne boji da će odjednom nafta iz škriljevca postati zabranjena,” a Bernie Sanders otvoreno je promovirao nacionalnu zabranu na bušenje fracking metodom za vrijeme svoje kandidature za Predsjednika 2016. godine.

No tko god da je na vlasti, veliki porast proizvodnje u Americi smanjio je njihovu potrebu da ovise o nafti iz nestabilnih područja u svijetu poput Venezuele i Bliskog Istoka.

“Činjenica da Amerika danas proizvodi toliko puno nafte je fantastičan razvoj događaja što se tiče njihove sigurnosti,” rekla je Martin Wiggen.

Američki je izvoz nafte pao za 25% u posljednjih devet godine, prema podacima iz EIA. Nakon što je 2015. uklonjena zabrana da se iz Amerike izvoze sirovine, poslije 40 godine, izvoz nafte je napokon procvao. Prošla je godina doživjela rekordne razine izvoza, te su se brojke trostruko uvećale, ali Amerika još uvijek uvozi više nafte nego što je izvozi, no taj jaz se smanjuje. (Preveo Ivo Ott)

You may also like

0 comments